Срушена православна црква Светог Атанасија у Албанији

У четири сата ујутру, 26. августа 2015. године, да би се избегао сукоб са становницима Дермија у Химари, православна црква Св. Атанасија је тајно и подмукло уништена од стране снага грађевинске инспекције који су дошли из других делова земље.

Било је страшно видети Свето Јеванђеље, иконе и свете предмете затрпане у рушевинама. Ово дело подсећа нас на  скврнављење цркве Свете Марије у Пермету, где су свети предмети били  бачени у ђубретарски камион.

Ово дело је грубо кршење закона бр. 10057 од 22.01.2009, „О ратификацији Споразума између Владе Републике Албаније и Православне Цркве Албаније“, члан 21/1,2 према коме „зграде и објекти који служе за верске свечаности и службе, сматрају се светима од стране Православне Аутокефалне Цркве Албаније. Интервенција државних органа је забрањена, изузев у хитним случајевима који се захтевају у складу са наредбом о гоњењу, судског или извршног звања или у случају претње непосредне опасности. 2. Неповредивост јавног простора гарантује држава. Држава штити верске објекте и верска места, у сагласности за Законом.“  Интервенција је извршена без претходног званичног или незваничног обавештења, а свештенство је игнорисано. Архијерејски представници, протојереј о. Пандели Митру, о. Ефтим Бишили и о. Атанасије Карим захтевали су објашњење од локалних власти.

Од почетка, они који су планирали уништење овог светог места били су контрадикторни, мегаломанични и недоследни у својим изјавама, захтевима и делима. Они су тврдили да је црква била илегална грађевина недавно саграђена. Међутим, црква је подигнута од стране верника у праскозорју демократије (пре 20 година), на истом месту где је стара црква уништена од стране комунистичког режима. Они су рекли да је то био споменик културе, али то није истина. Они су тврдили да она није била у власништву Православне Аутокефалне Цркве Албаније, мада документи другачије то доказују. Они су тврдили да је бетонски слој био постављен на зидове историјске старе цркве и да је онда изравнан итд.

Ова акција се дешава у време када Православна Аутокефална Црква Албаније, заједно са заједницом Светог Еђидија и Католичком Црквом у Албанији, припремају догађај у септембру да би организовали велики међуверски догађај „Мир је увек могућ“.  Ово је историјски догађај за Албанију. На њему ће присуствовати 500 делегата из 30 различитих верских заједница из целог света. Таква дела која се предузимају против Православне Аутокефалне Цркве у Албанији су у супротности са духом догађаја и провоцирају и искривљују  слику наше земље и нашег народа.

Извор: Pravoslavie.ru