ССЦ поздравља залагања папе Фрање и патријарха Кирила на јединству и миру

Др Олав Фиксе Твеит, генерални секретар Светског савета цркава (ССЦ), издао је саопштење којим поздравља историјски сусрет папе Фрање, поглавара Римокатоличке Цркве, и патријарха Кирила, предстојатеља Руске Православне Цркве.

Примећује се да је Руска Православна Црква највећа Црква чланица ССЦ, која је последњих 50 година сарађивала с Римокатоличком Црквом преко заједничке радне групе. 

У саопштењу се наглашава да је овај сусрет на Куби историјски екуменски догађај и да је дошао у право време с обзиром на контекст сукоба и криза које наносе велике патње човечанству.

 „ССЦ деценијама ради на приближавању Цркава, па стога велича овај значајан догађај као велики корак ка зацељењу раскола између источног и западног хришћанства. Папина отвореност за дијалог с православним великодостојницима – раније с Васељенским Патријархом и сада с духовним Поглаваром Руске Православне Цркве – показује његову велику преданост јединству међу хришћанима, што је са своје стране знак наде за наш свет,“ истиче се у саопштењу генералног секретара.

 „Ваистину, састанак долази у време озбиљних изазова визији мира, услед отворених сукоба у Сирији и Украјини и другде, који наносе наподносиво страдање и расељење народа. Више него икад раније постоји потреба да се заведе мир и стабилност у земљама захваћеним сукобом, и да се пружи заштита и уточиште онима који беже од рата и угњетавања. ССЦ се нада и моли да сусрет папе Фрање и патријарха Кирила помогне надахњивању обновљеног ангажмана и делања Цркава, друштава, влада и међународне заједнице како би се разрешили сукоби, успоставио мир и потражила правда (и људско достојанство и права) за све.

Посебно се молимо да овај састанак двају црквених  вођа ... оснажи бледе зрачке наде у окончање страшног сукоба и страдања сиријског народа,“ каже се на крају саопштења генералног секретара ССЦ.

Извор: Светски савет цркава (Р.Ракић)