Стањe у Православној Цркви Јапана после разорног земљотреса и цунамија

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Г. Лонгина после неколико покушаја ступили смо у контакт са Православном Црквом у Јапану. Митрополит Данило, поглавар Православне Цркве у Јапану, и свештенство били су врло дирнути пажњом Српске Православне Цркве и нашег народа према православној јапанској браћи и сестрама који пролазе тешка искушења.

Посебан проблем за добијање више информација преставља прекид телефонских и интернет веза које се користе за хитне службе. Због врло неповољног развоја ситуације у нуклеарним елекранама Фукишима Даичи где су 4 реактора у фази прегревања од којих један испушта радиоактивност, поглавар Јапанске Православне Цркве - Његово Високопреосвештенство Митрополит јапански Господин Данило, умољава све православне да умноже своје молитве Господу Богу и Спасу нашем Исусу Христу за спасење јапанског народа.

Његово Преосвештенство Владика новограчаничко-средњезападноамерички Г. Лонгин служиће у уторак, 15. марта 2001. године, мали помен за све пострадале у овој тешкој природној катастрофи, а такође и молебни канон Пресветој Богородици за све повређене и нестале, као и за поправљање ситуације у нуклеарним реакторима.

У наставку преносимо писмо које смо добили из прве руке од Информативне службе Јапанске Православне Цркве као и фотографије везане за споменуте догађаје:

"Љубљена у Исусу Христу православна српска браћо,

У име Пресвете Тројице, мир вам и благослов од Господа и Спаса нашег Исуса Христа.

Света Аутономна Православна Црква у Јапану и Савет Митрополије свесрдно захваљују на вашим молитвама и духовној подршци.

Највећи земљотрес у скоријој историји Јапана потресао је целокупну територију на којој се налази Источно-Јапанска Епархија а цунами који је уследио разорио је западне приобалне обласи Ивате, Мијаги, Фукушима и Ибараги. Такође је делимично оштетио град Сендаи, где се налази центар Епархије Источно-Јапанске. На удару су се нашле готово све наше Православне парохије и мисионарске заједнице на обали Пацифика.

Света Аутономна Православна Црква у Јапану захваљује на саучешћу браће и сестара свих Православних Цркава из целог света који са нама деле жал и тугу. Такође захваљујемо што са нама оплакујете све жртве ове природне катастрофе и упућујете молитве човекољубивом Господу да спасе нестале, зацели повређене, утеши бескућне и беспомоћне као и упокоји душе свих погинулих у овој страшној катастрофи. Нека би Господ такође дао храбрости и снаге нашим властима и свима оним који улажу надљудске напоре да спасу животе преживелих.

Цела нација је још увек у опасности и несигурности, мањи потреси се још увек осећају, опоравак саобраћајних веза, комуникација, снадбевања водом и основним животним намерницама је несигуран.

Света Аутономна Православна Црква у Јапану и Савет Митрополије могу да потврде да су Епископ Источно-Јапански Серафим и четири свештеника из Сендаија са својим фамилијама на сигурном. Владика Серафим нас је обавестио да је саборни храм у Сендаију који је уједно и центр Епархије Источно-Јапанске потпуно очуван. Међутим, најмање пет Православних парохија са својим храмовима, од укупно осам на обали Пацифика, је тешко оштећено а један свештеник се још увек води као нестао. Још увек немамо прецизне информације о нашим парохијанима у погођеним парохијама.

Укупне размере ове огромне катастрофе још увек нису познате премда добијамо више информација из погођених регија. Сада када смо у току Часног поста, морамо се још скрушеније молити да Божијом благодаћу сви парохијани буду сачувани.

Молимо вас да се сетите свих Јапански Православних Хришћана у вашим усрдним молитвама.

Са љубављу у Христу,

Савет Митрополије Свете Аутономне Православне Цркве Јапана"

Извештај саставила Служба за односе са јавношћу Епархије Новограчаничке-Средњезападноамеричке - www.newgracanica.com

Фотографије:

Линкови ка Православној Цркви у Јапану:

Линкови ка последицама земљотреса и цунамија: