Старешина сиријске цркве Светог Ђорђа каже да је овај светитељ спасао цркву

Старешина цркве Светог Ђорђа Победоносца у сиријској вароши Изра у области Дара испричао је како је овај омиљени свети заштитио цркву од напада терориста.

„Кад су исламисти били близу, један од њих се спремао да пуца у цркву из ручног бацача граната, али је граната експлодирала и заглавила се, па су му руке повређене“, испричао је свештеник Елијас новинарима. Иначе, током грађанског рата многи људи разних религија налазили су уточиште управо у овој цркви, „па и кад су ратници окруживали Изру са свих страна, богослужења су у цркви обављана сваког петка и недеље,“ истакао је отац Елијас.

Причају преостали грађани да су по повратку у Изру многи од њих који су били напустили град, најпре отишли у цркву да заблагодаре Светом Ђорђу што је заштитио цркву и умолили га им помогне у њиховим предстојећим трудовима да обнове порушене куће, отворе радње и тако даље. „Кад смо овде, ми се не бојимо; људи долазе овде, јер су убеђени да ће их Свети Ђорђе заштитити,“ казао је становник Изре Елкит Наџиб.

Црква Светог Ђорђа у Изри је саграђена 515. године на месту једног паганског жртвеника, и светитељеве мошти су овде дуго чуване, да би их  касније у Палестину пренео енглески краљ Ричард Лавље Срце, док је светитељев прст од руке остао у цркви у Изри.

Ова црква, подигнута од базалта, сматра се једним од значајних споменика светске црквене архитектуре. После земљотреса почетком 20. века, кад је пострадала купола цркве, руски цар Николај Други доставио је новац за њену обнову.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)