Стаза рачанских монаха

Стаза рачанских монаха

У понуди гостима Националног парка "Тара" однедавно је и "Стаза Рачана" која води од истоименог манастира до термалног врела Лађевац. Стаза је посвећена чувеним рачанским монасима, утемељивачима нове српске књижевности, у 17. веку.

Уз десетак до сада уређених пешачких стаза, посетиоцима Националног парка "Тара" на располагању је и "Стаза Рача". У физичку и духовну авантуру креће се од средњовековног манастира Рача, стазом којом су, пре четири века, ходили до својих испосница, рачански монаси.

После нешто више од два километра стиже се до врела Лађевац кога су рачански монаси звали Бања, јер је температура воде седамнаест степени током целе године. У непосредној близини су остаци скита Св. Ђорђа, где су монаси проводили време у молитви и преписивању књига.

Новина у шетњи до, кажу и лековитог извора, су записи о делима самоуких преписивача.

"Баш сам се изненадио кад сам видео да су ставили текстове рачанских монаха који су ту писали у 17. веку, тако да је то заиста предивно и треба људи да дођу да то мало прочитају", каже један туриста.

Гости Националног парка "Тара" кажу да је стаза дуга и приступачна и да им се допада што може да се дође до манастира и да се види природа која је, како кажу, прелепа.

Ивана Станојевић, руководилац Службе уређења простора НП "Тара" каже да је на шетној стази "Рача" постављено петнаест табли на којима су представљени текстови и илуминације монаха Рачана.

"Сви посетиоци у Националном парку, а и на овој стази могу да се упознају са радовима монаха Рачана, с обзиром да је овде некада били преписивачка школа, што значи да су они већ тада били први просветитељи", каже Станојевићева.

Дуж стазе уређена су и одмаралишта са клупама и местима за пикник, бајковитим и зими, а неодољивим по буђењу природе из зимског сна.

Извор: РТС