Стазама Српске војске

Први пут од оснивања Војне гимназије је група ученика 35. класе пошла на пут ''Стазама Српске војске'' кроз који ће се поклонити светилиштима на којима су српски јунаци оставили вечно блистав траг. Тиме се даје даљи подстицај изграђивању трајног идентитета код оних који се спремају да стану на браник Отаџбине.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског г. Атанасија (Раките) у храму Св. Архангела Гаврила је молебан за срећан пут дечака одслужио високопречасни протојереј-ставрофор Драган Терзић. Уз гимназијалце су пошли и г. поручник Негован Иванковић, секретар начелника Војне академије за односе са Црквом, Милош Роксандић, студент авијације и катихета Невена Бабић. У Солуну им се придружио ђакон Јован Бабић.

Поклоници су у Нишу били гости 63. падобранског батаљона. Припадници ове специјалне бригаде су се показали као одлични домаћини. Приказали су неким будућим колегама како изгледа живот једног падобранца. Обишли су спомен собу а на крају су ученике Војне гимназије окрепили послужењем. Потом су заједно отишли у цркву Св. Николе у којој је одслужен парастос свим палим јунацима 63. Падобранске бригаде.

Јутарњим сунцем окупан, Зејтилник је посетила младост српске војске. Громогласним појањем химне Србије је започело благодарење храбрим прецима на несебичној жртви коју су поднели за све нас и наш миран и слободан сан. У капелици је јеромонах Никодим, докторант на студијама у Солуну, у присуству јерођакона Доситеја Хиландарца и искушеника Милета, хиландарског трпезарца, одслужио помен свим пострадалима. У име солунског митрополита је пожелео добродошлицу војним гимназијалцима. Лавина осећања је сваког присутног преплавила када су у крипти младићи, окружени костима својих предака, громогласно отпевали ''Тамо далеко''. У наставку је о. Доситеј повео ђаке да се поклоне моштима војсковође римске војске Св. Димитрију, обиђу цркву Св. Софије из 6. века, у којој је Св. Сава рукопроизведен за архимандрита, цркву Св. Теодоре и митрополитску цркву у којој су се поклонили моштима Св. Григорија Паламе о којем су на часовима веронауке детаљније учили протекле школске године.

Посета Солуну је увод у прославу Видовдана на Крфу коју ће ученици Војне гимназије започети Св. Литургијом у храму Св. Спиридона, а потом посетити Видо и ''Плаву гробницу''. Ђацима ће се придружити група хиландарских монаха на челу са недавним протом Свете Горе, хиландарским монахом Стефаном.

Ђакон Јован Бабић