Стејт департмент позива Турску да очува специјални статус Свете Софије

Државни секретаријат САД позвао је Турску да поштује и чува посебан историјски значај велике цркве Свете Софије у Цариграду. Позив је на брифингу за штампу упутила гђа о Хитер Науерт одговарајући на питање о читању курана у среду у Светој Софији што је изазвало међународну забринутост.

Током брифинга за медије, представник Мега ТВ Грчка напоменуо је да турски председник Реџеп Ердоган жели вратити Свету Софију у џамију и да су муслиманским молитвама у среду увече у цркви присуствовали владини функционери тражећи од Стејт Департмента став по том питању.

Као одговор, гђа Науерт је поновила апел упућен Турској да одржи правилан однос према древној катедрали рекавши: -Света Софија је место од изузетног значаја и ми то разумемо и поштујемо. Зато позивамо турску владу да очува Свету Софију на начин који поштује њену сложену историју.

Директор  турске Дирекције за верске послове Мехмет Гормез одржао је молитву и читао из курана у древној хришћанској цркви у среду увече, у склопу свечаности Лаилат ал-Кадр. Грчки председник Прокопис Павлопулос је изразио разочарење, преноси ekathimerini.com, рекавши да Турска не може гајити европске аспирације ако не поштује споменике попут Свете Софије. Други грчки лидери изразили су забринутост код Унеска, који је заузврат поручио Турској да ово здање мора остати културни споменик. Турска је љутито одговорила у петак оптужујући Грчку да крши верске слободе муслимана у Грчкој.

Аја Софија (Света Софија) је служила као седиште Цариградског патријарха од времена њене изградње 537. године од стране императора Јустинијана до пада Византијског царства 1453. године. Под Османлијама претворена је у џамију и тако је остала до 1931. године, кад је секуларизована и отворена као музеј 1. фебруара 1935. године.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)