Сто година цркве Светог арханђела Михаила у Херцег Новом

Црква Светог архангела Михаила на херцегновском тргу Белависта прославила је 19. фебруара 2012. године сто година постојања. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопресвештенство Митрополит црногорско – приморски Г. Амфилохије. Јубилеј храма био је крајем претходне 2011. године, али је прослава уприличена тек данас због обавеза Високопресвећеног Митрополита Амфилохија које је у то вријеме имао у Јужној Америци.

На Светој служби Митрополиту се саслуживало свештенство из Херцег Новог и околних мјеста, уз молитвено учешће многобројних вјерника.

Светковини су присуствовали амбасадори Руске Федерације у Црној Гори Андреј Нестеренко, Украјине Оксана Сљусаренко, конзул Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић, градоначелник Херцег Новог Дејан Мандић, општински одборници и представници културног живота општине.

„Сваки сусрет је сусрет и са ближњим и са творевином Божјом и са Оним који је створио творевину, са Оним који је задахнуо човјека и створио га по лику и подобију Својем“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи у току литургије. „Препознаће Господ нас, изабране своје по дјелима. По дјелима се познаје дрво, по дјелима се познаје и човјек и у времену, а по дјелима се препознаје, ето, и на Страшном суду Божјем“. „Зато нас Црква подсјећа уочи поста, јер пост и јесте очишћење душе и тијела. Зато се и назива свијетли пост, јер он убјељава, прочишћава човјеков ум и човјеково срце, мијења човјекову философију живота, учи човјека истинској и правој љубави према Богу, правој и истинској љубави саможртвеној према ближњима. Зато нас Црква непрекидно подсјећа на ту велику и Свету тајну“, рекао је Владика Амфилохије.

Након литургије изведен је богат свечарски програм са градском музиком, хоровима и кореографијама. По завршетку програма приређена је славска трпеза љубави. Митрополита и госте поздравио је предсједник Црквеног одбора Стари град Ранко Ковачевић. Скуп су поздравили и амбасадор Руске Федерације Андреј Нестеренко и Украјине Оксана Сљусаренко, као и конзул Србије Марина Јовићевић.

Поводом стогодишњице цркве Светог архангела Михаила у Херцег Новом је одржана свечана академија.

Извор: Митрополија црногорско-приморска