Стогодишњица ослобођења Врања

Стогодишњица ослобођења Врања
Стогодишњица ослобођења Врања
Стогодишњица ослобођења Врања
Стогодишњица ослобођења Врања

Свечаном седницом Скупштине града Врања почело је обележавање 4. октобра, дана када је пре тачно сто година ослобођено Врање у Првом светском рату. Седници је поред бројних званица и гостију присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије са свештенством.

На свечаној седници присутнима су се обратили председник Скупштине др Дејан Тричковић и г. Ненад Марковић, начелник Регионалног центра Министарства одбране у Нишу. Том приликом г. Марковић и градоначелником Врања др Слободан Миленковић уручили су значке и захвалнице отаџбине војницима који су 2014. и 2015. године добровољно служили војни рок.

Уз звук црквених звона са свих храмовима у Вању, код спомен-обележја на Шапраначком гробљу тачно у подне Епископ врањски г. Пахомије, са свештенством, служио је парастос војсковођама, војницима и свима који су положили своје животе за ослобођење Врања у Првом светском рату, за Крст Часни и отаџбину. Приређен је и пригодан културно-уметнички програм, а пре полагања цвећа, присутнима су се обратили епископ Пахомије и градоначелник Врања.

Обележавање великог јубилеја града Врања настављено је отварањем изложбе Ратни пут Моравске дивизије у Првом светском рату у Галерији народног музеја у Врању, а коју су уз подршку Града Врања, заједно приредили Народни музеј у Лесковцу и Народни музеј у Врању. Аутори изложбе су Верољуб Трајковић и Мира Ниношевић, директорка Музеја у Лесковцу, а у име Православне епархије врањске, отварању исте присуствовао је протојереј Александар Јовановић.

Свечаном академијом у сали Дома војске у Врању завршено је обележавање великог јубилеја - стогодишњице од ослобођења Врања у Првом светском рату.

Извор: Епархија врањска