Стогодишњица Ваљевске болнице

Прве године Великог рата 1914 – 1915. у страницама светске историографије забележене су као време "Ваљевске болнице", симбола пожртвованости лекара и медицинских радника, који су се из целог света сабрали у град на обалама Колубаре да лече хиљаде рањеника, заробљеника и цивила, оболелих услед епидемије пегавог тифуса. Верни Хипократовом и Божјем завету, др Селимир Ђорђевић, др Драгиња Бабић, др Ариус Ван Тиенховен, др Семјуел Кук, сликарка Надежда Петровић и други племенити прегаоци дали су живот за ближње. А ближњи били су сви страдалници, ма ком народу припадали. Засигурно, велика им је плата на небесима. На земљи, света дужност да сећање на њих сачувамо припада нама који смо дочекали један век од чувене ратне болнице. На државном нивоу формиран је Организациони одбор за обележавање "Стогодишњице Ваљевске болнице 1914/1915", чијом је првом седницом, јуче у Ваљевској гимназији председавао председник Републике Србије Томислав Николић.

Како је у време Великог рата, Окружна болница била у згради данашњег Међуопштинског историјског архива, Одбор је одлучио да се у делу овог простора помогне организација сталне изложбене поставке "Страдање и хуманизам. Ваљевска болница 1914/1915". Такође, у аутентичном болничком објекту из доба рата биће формиран и меморијални центар, да будућим нараштајима сведочи страхоте до тада највећег светског оружаног сукоба, али и хуманост, пожртвованост и низ свевремених врлина, које су красиле ондашње људе.

"Ово је прави начин да се одужимо страдалима у Великом рату и свима који су се пожртвовано старали о рањеницима", поручио је председник Србије Томислав Николић. На састанку је договорено да се у октобру ове године организује међународна научна конференција "Страдање и хуманизам. Ваљевска болница 1914/1915" и формиран Одбор подршке за обележавање 100 година Ваљевске болнице. Чланови одбора су бројни угледни посленици науке, културе, привреде, политике и других области јавног живота Србије. Организациони одбор, којим председава шеф државе чине: Патријарх српски Г. Иринеј, Влада Републике Србије, Епископ ваљевски Г. Милутин, Епископ шабачки Г. Лаврентије, Српска академија наука и уметности, Српско лекарско друштво, градоначелник Ваљева Станко Терзић и друге важне личности и институције.

На седници Организационог одбора у Ваљевској гимназији Владику Милутина, који учествује у раду Светог Архијерејског Сабора СПЦ, представљао је његов секретар протосинел мр Силуан (Мракић).

Извор: Епархија ваљвеска