Стогодишњица Великог рата обележена у Аделаиди

Стогодишњица Великог рата обележена у Аделаиди
Стогодишњица Великог рата обележена у Аделаиди
Стогодишњица Великог рата обележена у Аделаиди
Стогодишњица Великог рата обележена у Аделаиди

Поводом стогодишњице славне победе Српске војске у Првом светском рату, Црквена општинау  Аделаиди је културно-уметничким програмом обележила значајан јубилеј. Дана 22. септембра 2018. године у великој сали Црквене општине приређен је концерт прослављеног хора Јединство из Бања Луке.

Предвођен духовником Драганом Максимовићем, старешином храма Христовог Васкрсења у Бања Луци при коме хор и делује, и диригентом г. Немањом Савићем, успешним извођењем духовних и отаџбинских композиција хор Јединство је успео да угрије срца и покрене емоције свих присутних. Осим самог концерта, хор је учествовао и на светим богослужењима и тако благољепијем појања божанствених служби додатно подигао срца верних ка усрдној молитви. Уз то, кроз појање духовне и отаџбинске хорске музике хор је приказао у пуном светлу српску културу Аустралијанцима, пошто је уз дозволу локалних власти изведен и концерт на Хенели Бичу, популарном шеталишту уз океан.

Добротом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана, гост Црквене општине био је и црквени хор Свети Серафим Саровски који дјелује при храму Свете Меланије Римљанке у Зрењанину. Хор, састављен од еминентних оперских и позоришних вокалних солиста, обогатио је благољепијем богослужења од 19. до 21. октобра 2018. године и извео концерт којим је обечежена 100-годишњица победе Српске војске у Првом светском рату. Учесници на светим богослужењима били су задивљени благољепијем, а посетиоци концерта били су до суза ганути дирљивим композицијама повезаним са страдањем и јуначком борбом Срба у Првом светском рату.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска