Стоп ружењу споменика

Свети СтефанРеконструкција елитних хотела у Светом Стефану и Милочеру, која је недавно започела, ових јесењих дана подигла је температуру на југу Црне Горе. Прво су оштро нападнути радови у граду хотелу Свети Стефан, који је заједно са хотелима "Милочер" и "Краљичина плажа", закупила Компанија "Аман ризортс" из Сингапура.

Тај пилот-пројекат, како су га означили инвеститори, изведен је тако што је у камене зидове уграђена на једном објекту елоксирана браварија! Радови су после упозорења стручњака и јавности прекинути. У међувремену се руши унутрашњост хотела "Милочер", некадашње летње резиденције династије Карађорђевић, али засад мајстори не дирају спољне камене зидове.

Свети Стефан је, уз чињеницу да је хотел драгуљ, више од четири деценије и споменик културе. Стога је Завод за заштиту споменика културе урадио конзерваторске услове за његову модернизацију. То значи да би споља све требало да остане као што је било, док ће ентеријер нови газда радити по свом нахођењу и потребама.

На другој страни, Митрополија црногорско-приморска упозорава да се не дирају верске светиње на полуострву, односно да би требало обновити једну порушену цркву на Светом Стефану. Пре него што је 1960. године постао град хотел, Свети Стефан имао је четири цркве. Једне од њих поодавно нема, а о томе се веома мало зна.

- Упозорио сам оне који уговарају поменуте послове, да не дирају светиње које се тамо налазе. Уз то, настојим и да објасним широј јавности како је то једна црква "нестала" приликом реконструкције некадашњег рибарског острва у град хотел - каже за "Новости" јеромонах Димитрије Лакић, игуман најстаријег паштровског манастира Прасквица, који се налази изнад елитног летовалишта.

Игуман Димитрије истиче да су на острву, које ће касније бити повезано с копном, саграђене четири цркве. Најстарија, посвећена Светом архиђакону Стефану, грађена је 1464. године. По њој је полуострво и добило име. Највећа црква, удаљена свега метар од ове, изграђена је 1885. године и посвећена је преносу моштију Светог архиђакона Стефана (15. августа). Иконе на иконостасу је радио 1906. године познати сликар Марко Крстов Греговић из Петровца.

Трећа је скромних димензија и налази се југоисточно од хотелске рецепције и посвећена је Преображењу Господњем. Живописана је 1693. године, а данас су остали делови живописа Успенија Пресвете Богородице изнад улазних врата.

Друга црква по старости, посвећена Рождеству Пресвете Богородице, саграђена је у 15. веку. Године 1937, на молбу краљице Марије Карађорђевић, преименована је у храм Светог Александра Невског.

- Рушење те цркве је започето 10. августа 1959. године - подсећа јеромонах Лакић. - Тадашњи настојатељ манастира Прасквице игуман Борис Кажанегра рушење пријављује Народном одбору у Будви и тражи "да ствар предупреде". Добио је одговор да је Завод за заштиту споменика културе у Црној Гори дао пристанак да се може олтарски део цркве порушити и направити тераса! Игуман Кажанегра је, међутим, са жаљењем утврдио на лицу места да се ради о рушењу целе цркве.

Завод је, рекао је тада његов директор Милутин Пламенац, предузео све што је било у његовој моћи и "жали случај који се догодио". Из Комисије за верска питања у ондашњем Титограду, речено је да "црква треба да се задовољи одштетом у новцу и да не тражи рестаурацију".

И Друштво Паштровића "Банкада", које чува традицију древног племена, већ је упозорило Завод за заштиту споменика културе да прати радове и осујети сваки покушај да се мења спољни изглед свих објеката на полуострву. Ту, пре свега, спадају преостале три цркве. Да се управо не би догодило оно што је учињено пре скоро пола века.

Градић Свети Стефан је претворен у супермодерно летовалиште на идеју великих сликара Петра Лубарде и Мила Милуновића. Они су првобитно сматрали да ту треба да се оснује сликарска колонија. Идеју је подржао и допунио Едвард Кардељ, а прихватила ју је тадашња црногорска влада. Реконструкција, углавном ентеријера, рађена је пуних десет година, и 13. јула 1960. године град хотел је примио прве госте.

Компанија "Аман ризортс" из Сингапура закупила је три хотела на 30 година од ХТП "Будванска ривијера" и ХТП "Милочер". Уговорима је прецизирано да ће у обнову и реконструкцију Сингапурци утрошити око 40 милиона евра. Ентеријер ће мењати Свети Стефан и Милочер, док ће хотел "Краљичина плажа" бити порушен, а на истом месту биће изграђен нови.

Извор: Вечерње новисти (23. октобар 2007.) - Саво Гргеровић