Стоти народни сабор католика 25. до 29. маја у Лајпцигу

Од 25. до 29. маја у Лајпцигу ће бити одржан ”100. Немачки народни католички сабор” (100. Deutsche Katholikentag). За овај јубилеј су се организатори – Централни комитет католика (ZdK) и Бискупија за Дрезден-Мајсен – свесно одлучили за Лајпциг као цитеделу католичанства. Са непетошћу се очекује како ће ”народни сабор” у дијаспори ”функционисати”.

Мото овогодишњег сабора гласи: „Погледајте, ево човека”! Овај „ecce homo“ мотив из Јовановог Јеванђеља би, сходно организаотрима, требало да се односи на централно питање људског достојанства. Тиме су дотакнута и питања модерне биологије и медицине, привреде и глобалног развоја и однос верника и агностика, верују организатори.

Шта значи источно-немачка дијаспора?

У Саксонији је 75% становништа без конфесије. У другим покрајинама Немачке, изузимајући Берлин, постотак је сличан. То је хипотека историје ДДР(а) и вишегодишње атеистичке социјализације друштва. Поред Чешке, овај део Немачке је у највишој мери дехристијанизован на целокупној карти Европе. Од 570.000 становника Лајпцига само њих 4% су католици. 

Која су најважниј збивања на овом јубиларном, стотом сабору?

Црквени историчар Хубертус Волф је написао ”Историју народних сабора” од 1848 г. на 256 страница. То су једно праизвођење ораторијума "Ecce homo" енглеског композитора Sir Colin Mawby(ја) и интернационална уметничка изложба која поставља мост ка јубилеју 500-годишњици Реформације 2017. Велика гала-свечаност је предвиђеан са многим проминентним личностима Цркве, политике и културе.

Извор: КНА – припремио протођакон ЗА