Стотине коптских хришћана оплакују жртве терора у Египту

Коптски хришћани у Египту затражили су освету због терористичког напада на поклонике у аутобусу. Сахрана мртвих у горњем египатском граду Ал-Минија у суботу 3. новембра 2018. претворена је у протест окупљеног света, јавиле су новине "Ал-Ахрам". У нападу у петак убијено је најмање седам људи и повређен 12 других. Жртве су путовале у манастир Анбе Самуило у средњем Египту. Према извештајима, ожалошћени су носили велики дрвени крст. Преко звучника су узвикивали, између осталог: "Ми ћемо их осветити или умрети као и они". Они су такође позвали египатске власти да делују.

Епископ Миније Макарије покушао је да смири светину. Нико не одобрава крвопролиће, рекао је он. Према новинама, потрага за оружаним починиоцима наставља се. Египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси осудио је напад и изразио саучешће ожалошћеним породицама. Он је такође потврдио своју одлучност да настави борбу против тероризма.

Такође је Универзитет Ал-Азар осудио напад, према египатским медијима, изјавивши да је то "кукавички" чин. Злочинци „не поседују основне људске вредности" и "удаљили су се што је више могуће" од верских убеђења према којима би требало неговати мир, а мржњу и насиље осудити.

У мају 2017. године, у терористичком нападу у аутобусу са коптским поклоницима у исти манастир, погинуло је 30 људи, а десетак повређених. Тада је терористичка милиција "Исламска држава" преузела одговорност на себе.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)