Страдање отргнуто од заборава

Страдање отргнуто од заборава
Страдање отргнуто од заборава
Страдање отргнуто од заборава
Страдање отргнуто од заборава

У порти храма Покрова Пресвете Богородице још увијек постоји и сваке године листа липа, која као нијеми очевидац страдања и данас свједочи о мучеништву 77 угледних Срба, домаћина, који су од стране нељуди повјешани на њене гране, уочи Васкрса 1944. године, и ту примили вјенац мученичке смрти због имена српског и хришћанског. Такође, тих дана стријељано је још око 250 Срба по Лопарама и околним селима, али и до дана данашњег о њиховој жртви не постоји ни један хришћански, историјски биљег нити споменик, који би будућим генерацијама пренио поуку и сачувао сјећање на своје дичне претке.

У понедјељак, 28. септембра 2015. године Господње, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом извршио је освећење земљишта у порти овог светог храма, а на коме ће се подићи споменик свим Србима страдалницима у овом злочиначком крвавом пиру. Преосвећеном Епископу овом приликом саслуживали су свештеници Јеремија Лазић и Драгомир Лазаревић и ђакон Синиша Пајкановић.

Владика Хризостом је у својој поуци присутним вјерницима и грађанима захвалио на њиховом труду и жртвеној љубави да се на овај начин, кроз подизање споменика, одуже својим прецима, који су крвљу својом свједочили своју вјеру и своје српско национално биће. - Овим спомеником, нагласио је епископ Хризостом, њихово страдање биће отргнуто од заборава, те је пожелио да се оваква страдања никада више и нигдје не понове. Епископ је захвалио и присутном начелнику Општине Лопаре др Ради Савићу и одборницима у Скупштини Општине Лопаре што су нашли разумијевања и подржали ову иницијативу коју реализује Црквена општина Лопаре на челу са протојерејом-ставрофором Стевом Јовићем.

Овом благочестивом скупу присуствовали су и свештеници Миодраг Гаврић, Неђо Зарић, Мићо Пајкановић, Жељко Божић, Спасоја Радовановић, као и ученици Основне школе „Свети Сава“ у Лопарама са директором Новицом Митровићем, господин Мирко Стевић, директор Центра за културу и информисање у Лопарама, господин Милош Керовић, директор Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ у Лопарама, те бројни други угледни грађани Лопара.

Вечера љубави, уз сјећање на све страдалнике, али и промишљање о даљој будућности житеља овог краја, организована је у ресторану „Хелвеција“ у Лопарама.

Извор: Епархија зворничко-тузланска