Страдање Срба није почело 17. марта већ се континуирано наставља у току пет година међународног "Мира"

Страдање Срба није почело 17. марта већ се континуирано наставља у току пет година међународног "Мира"

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије јуче, у уторак 23. марта 2004. године, је разговарао у манастиру Грачаница са шефом мисије УНМИК-а Харијем Холкеријем о најновијој ситуацији на Косову и Метохији. Холкери је дошао у Грачаницу видно потресен и узбуђен, рекавши владики на самом почетку разговора да му је тешко због свега што се догодило, јер је УНМИК дошао у овај део света не да допусти кршење људских права, него да заштити.

Епископ Артемије је г. Холекрију објаснио да Срби већ пет година слушају исте приче. "Што се нас тиче косовске институције више не постоје. Оне су престале да постоје и саме су себе укинуле најновијим догађајима и да нема ниједног Србина који би у њима учествовао после свега што се догодило", рекао је владика. Он инсистирао пред шефом УНМИК-а да сви починиоци злочина буду приведени пред лице правде, јер се само на тај начин може разбити злокобни зид ћутања у албанској заједници, јер и они који би били спремни да сведоче о злочинима то не смеју, јер су злочинци на слободи. Владика је захтевао да се поред појединаца утврди и одговорност институција и структура које су допринели, подстакли или организовали најновије насиље. "Ово што се догодило је нечувено, јер по први пут етничко чишћење спроводи у непосредном присуству КФОР-а и УНМИК-а. По први пут у историји Уједињених Нација, људи се систематски прогоне и светиње уништавају под протекторатом Уједињених нација и пред очима целог света", рекао је владика Артемије.

Fotografije srpskih izbeglica koji su trenutno u GracaniciВладика је хитно затражио да међународна заједница што пре формулише нову политику и нову стратегију на Косову и Метхоији уз снажно присуство снага КФОР-а које би онемогућавале наоружаним групама и организацијама дестабилизацију ситуације и прогон недужног цивилног становништва. Владика је такође рекао шефу УНМИК-а да се Цркви мора омогућити да што пре обнови све своје уништене и оштећене објекте и да је недопустиво да се прихвати као свршен чин чињеница да су читави градови, посебно Призрен, остали без иједне православне цркве. Истовремено, Црква инсистира, рекао је Епископ Артемије да се сви прогнаници у најновијем погрому, као и они из 1999. године врате својим домовима, јер је то једини пут ка изградњи истински демократског друштва.

Шеф УНМИК-а је изјавио да разуме како се Срби осећају и да се слаже да је потребна нова политика и стратегија. "Два сата пошто сам први пут дошао на Косово убијена су српска деца у Гораждевцу. То сам схватио као личну поруку да неко жели да ме обесхрабри у намери да учиним оно због чега сам овде дошао", рекао је г. Холкери додавши да је више пута инсистирао на томе да се пронађу починиоци злочина. Он је пренео лично уверавање владики Артемију да су он лично и људи у УНМИК-у дубоко посвећени заштити људских права "и да и они имају људско срце".

Владика Аретмије је покренуо питање недавне Холкеријеве изјаве Националном америчком радију (National Public Radio) у којој је шеф УНМИК-а према писању штампе изјавио да је насиље "почело спонтано", да је назив "етничко чишћење" исувише јака реч за оно што се догодило и да је унистено само "неколико цркава". Владика је пренео Холкерију да је та изјава изазвала огромно разочарање и да је од стране Срба схваћена као покушај да се прикрију праве размере почињеног насиља.

Хари Холкери је објаснио да медији нису тачно пренели његову изјаву. Објаснио је да је казао да је у почетку изгледало да је насиље почело спонтано, али да се после видело да је оно синхронизовано и оркестрирано". Холкери је такође признао да је заиста споменуо "неколико уништених цркава" јер, по његовим речима, још није имао довољно података о размерама уништавања верских објеката. Поводом квалификације да ли је реч о етничком чишћењу или не Холкери је рекао да су почињени "тешки злочини" и да тек треба да се пронађе прави и прецизан назив за оно што се догађало. Он је још једном пренео чврста уверавања владики да није хтео да умањи размере почињених злочина које иначе "најоштрије осуђује".

Владика Артемије је подсетио шефа УНМИК-а да за Србе страдање није почело 17. марта 2004. године већ траје последњих скоро пет послератних година под протекторатом Уједињених Нација. Он је нагласио да овим несрећним збивањима од 17. марта 2004. године, оно што се пре тога десило не сме да пређе у архиву и заборав, већ да најновије избијање насиља треба посматрати у контексту систематског етничког терора које Албанци спроводе над Србима у циљу стварања етнички чистог друштва још од првог дана доласка међународне мисије, а и много времена пре тога.