Стручни семинар за вероучитеље Епархије жичке

Стручни семинар за вероучитеље Епархије жичке
Стручни семинар за вероучитеље Епархије жичке
Стручни семинар за вероучитеље Епархије жичке
Стручни семинар за вероучитеље Епархије жичке

Са благословом Епископа жичког г. Јустина, у манастиру Студеници 17. јуна 2017. године за вероучитеље Епархије жичке одржан је акредитовани стручни семинар под називом „Интегративни приступ у верској настави“.

Аутори и реализатори програма су доц. др Владан Таталовић (катедра за Свето писмо Новог завета - Православни богословски факултет у Београду), доц. др Србољуб Убипариповић (катедра за литургику - Православни богословски факултет у Београду) и Снежана Павловић, дипломирани андрагог, саветник у предшколском и основном образовању и саветник за верску наставу у школи. Циљ семинара је јачање капацитета и професионалних компетенција наставника.

Сабрање је почело јутарњом молитвом и светом Литургијом. Након Литургије и послужења које је гостима подарило манастирско братство, семинар је почео са радом.

Прво предавање је одржао доц. др Србољуб Убипариповић на тему „Богослужење као покретач креативности и иновације“. Тема открива креативни и иновативни приступ који сам процес учења види као облик богослужења. Савремена технологија у припреми и реализацији наставе омогућава боље разумевање уметности и стваралачких процеса који доприносе духовном и културном развоју друштва.

Уследио је  кратки предах, где су вероучитељи имали прилику да добију благослов и чујемо поуку реч од архимандрита Тихона, игумана свете обитељи студеничке.

У наставку гђа Снежана Павловић је реализовала предавање на тему „Интегративна настава и међупредметне компетенције ученика“. Тема је представила значај и важност примене интегративног приступа у курикулуму кроз повезивање различитих активности и садржаја. Међупредметне компетенције се огледају у комбиновању знања, вештина и ставова који омогућавају интеграцију у различите социјалне контексте и мреже, укључујући и оне које сада не познајемо. Ово предавање је својим присуством увеличао и отац Тихон.

Након предавања уприличен је и заједнички  ручак где се гостима обратио отац Новица Благојевић, координатор за верску наставу у Епархији жичкој. Потом су верочитељима подељене епархијске похвалнице за децу.

Јелена Драгојловић, вероучитељ у Ушћу и Студеници

Извор: Епархија жичка