Ступање на парохијску службу и вјенчање у Еквадору

Ступање на парохијску службу и вјенчање у Еквадору
Ступање на парохијску службу и вјенчање у Еквадору
Ступање на парохијску службу и вјенчање у Еквадору
Ступање на парохијску службу и вјенчање у Еквадору

На празник Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, 9. октобра 2015. године, је у Цетињском манастиру Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски и администратор Епархије бусенос-аиреске г. Амфилохије рукоположио је архиђакона Рафаила Чепрњића рукоположио у чин јеромонаха.

Дана 20. октобра 2015. године, на молбу вјерног народа Еквадора, са благословом митрополита Амфилохија, отац Рафаило, клирик Епархије буенос-аиреске и јужно-централноамеричке, постављен је за првог сталног пароха Гвајакила и православних хришћана у Еквадору. На аеродрому су новог свештенослужитеља дочекали вјерници не кријући своју радост због овог догађаја. Наиме, они су дуго чекали свог првог пароха и неизмјерно су захвални Српској Цркви на услишеној им жељи. Тиме је митрополит Амфилохије одговорио на упорне захтјеве заједнице православних хришћана из Гвајакила у Еквадору да им пошаље сталног свештеника.

Поменута заједница православних хришћана из Еквадора је прије неколико година изразила жељу да буде дио Српске Православне Цркве, што је митрополит Амфилохије као администратор нове Епархије буенос-аиреске и јужно-централно америчке и прихватио, међутим до сада није било услова да им се пошаље стални парох.

Недуго по доласку, отац Рафаило је крстио катихумена Андреса Невареза, како би га дан послије сјединио светом тајном брака са Мартом Леон. Чин вјенчања је одржан у престижном клубу са преко 400 званица у импровизованој капели. Иначе, у исти је приступ дозвољен само старим еквадорским породицама, као што су родитељи Андреса и Марте, тако да је ово први пут да се православни обред одржао на том мјесту. Заједница у Еквадору је дуги низ година вођена старом породицом Тума (Тома). Иначе, ова породица је од давнина чувар Христовог гроба. Сплетом околности један огранак породице живи у овом граду. Катихета заједнице је брат Јаков (Хакобо Кинтеро Тума), који подучава оне који желе да приступе Христовој вјери. Учење и провјера трају и до двије године, по ранохришћанским правилима. Заједницу чине православни Еквадорци шпанског говорног подручја са неколицином Руса.

јеромонах Рафаило