Судан: Хришћани први пут слободно прославили Божић

У Судану су хришћани први пут после толико година слободно прославили Божић. Црквена звона широм земље најавила су црквене службе након што је привремена влада Божићни дан спонтано прогласила празником. Према извештајима локалних медија, становници главног града Картума марширали су улицама у „Маршу за Исуса“.

Привремена влада, која је на власт дошла после свргавања дугогодишњег председника Омара ал-Башира у априлу, позвала је на слогу и сарадњу суданских верских заједница. Премијер Абдала Хамдок обратио се суданским хришћанима у божићној поруци. Према листу „Khartoum Star", нагласио је да треба поштовати верску различитост и „свим Судањанима треба омогућити да проводе  живот у безбедном и достојанственом окружењу".

Нешто пре тога, судански министар верских послова, Наср Алдин Муфарах, наводно се извинио суданским хришћанима због „неправедног" поступања од стране Башировог режима. Наиме, Ал-Башир је  био прогласио Судан муслиманском државом Божјом. Од отцепљења претежно хришћанског Јужног Судана 2011. године, судански хришћани све се више жале на репресију. Цркве су биле затворене, а шеријатски судови осуђивали су хришћане на смрт у појединим случајевима.

Портал Sudan Tribune сада цитира министра религије Муфараха: „Извињавам се због тлачења и патње због којих сам вас прогонио, уништио ваша светилишта, опљачкао вашу имовину и неправедно ухапсио и оптужио ваше вође.“

Извор: Kathpress.at (с немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)