Судбина двојице киднапованих архијереја: Да ли их је свет заборавио?

Прошло је две године од када су двојица угледних хришћанских Архијереја отети од стране  терориста у Сирији, што је учинило да брат једног од двојице отетих – који је и сам великодостојник (Патријарх антиохијски) – алармира, јер  „свет ћути“. „Ми се надамо да су епископи живи, али, нажалост, свет ћути и нико није пружио физичке доказе,“ рекао је православни Патријарх антиохијски Јован Х прошле недеље на годишњицу њиховог нестанка.

Двојицу црквених великодостојника, сиријског православног Архиепископа Јохана Ибрахима и источно православног Архиепископа Булоса (Павла) Јазигија, отели су оружани нападачи априла 2013. године када су се Архијереји враћали са турске границе у резиденцијални град Алепо.

И док се свуда у свету изражава забринутост о њиховој судбини, ниједна група није преузела одговорност за њихову отмицу. „Пробали смо да преговарамо са онима који могу помоћи, али, нажалост, владала је гробна тишина,“ рекао је Патријарх Јован, брат Архиепископа Булоса. Либански министар унутрашњих послова Нухад Мачнук пружио је много позитивније схватање тишине, у смислу да кад „нема вести“ - то су „добре вести“.

Извор: ОСР (превод-Информативна служба СПЦ)