Супрасаљска икона Матере Божје свечано прослављена

Супрасаљска икона Матере Божје свечано прослављена
Супрасаљска икона Матере Божје свечано прослављена
Супрасаљска икона Матере Божје свечано прослављена
Супрасаљска икона Матере Божје свечано прослављена

Православна Црква обележава чудотворну Супрасаљску икону Пресвете Богородице сваке године 10. августа. Дан је велики празник за вернике Пољске Православне Цркве, који се окупљају у хиљадама у манастиру Супрасаљ у североисточној Пољској.

Прослава се поклапа, не случајно, са прославом Смоленске иконе Пресвете Богородице Одигитрије, чиме се пројављују древне везе између народа Подласја и Смоленска.

Поклоници су почелу да пристижу у манастир уочи празника: пешке из Василкова, Кринке и Бјалистока, или кануом из Гродека, или аутобусом из Варшаве (пут организовао Православни ординаријат Војске  Пољске). Поклоници нису били обесхрабрени лошим временом и радовима на путу док су пристизали у манастир.

Свеноћно бденије је служио митрополит варшавски и све Пољске Сава са осам других архијереја Пољске Цркве. Акатист Пресветој Богородици и панихида за архиепископа Мирона, бившег игумана манастира, служени су после бденија.

Богослужења су настављена током ноћи са неколико Литургија које савршених у различитим црквама манастира. Литургијом у главној манастирској цркви началствовао је игуман митрополит Сава уз саслужење неколико архијереја и свештеника. Проповед је одржао архиепископ белски Григорије.

***

Чудесну Супрасаљска икону наручио је 1503. године ктитор манастира митрополит Јосиф Солтан као копију Смоленске Иконе из 11. века у стилу Одигитрије. Икона је постала једна од најпоштованијих икона широм региона; приписују јој се многа чудотворна исцељења. Када су монаси напустили Русију 1915. године, понели су са собом ову чудотворну икону која је касније изгубљена и уништена. Садашња манастирска икона је копија  изображена  пре сто година поводом 400-годишњице манастира, и улива велико поштовање с обзиром на то да огроман број верних из Пољске и суседних земаља долази и целива је уз молитву Пресветој Богородици.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)