Сусрет Архиепископа Хризостома и Папе Бенедикта на Кипру

У недељу, 6. јуна 2010. године, завршена је тродневна посета Папе Бенедикта XVI Кипру. Поглавара Римокатоличке Цркве дочекао је поглавар Кипарске Православне Цркве, Његово Блаженство Архиепископ Г. Хризостом II, са члановима Светог Синода.

Архиепископ Хризостом је говорио о значају Кипарске Цркве као апостолске, која је добила аутокефалност на Трећем васељенском сабору 431. године, и истакао да од 1974. године, када је турска војска извршила инвазију на северни део острва, Кипар пролази кроз најтеже тренутке у својој историји. Он је такође изразио наду у даљи дијалог између Цркава.

Захваљујући на добродошлици, као и на недавном богословском сусрету на Кипру, Папа је ову земљу назвао делом Свете земље и охрабрио односе између православних и римокатолика ради очувања хришћанске прошлости.

Исто вече у Архиепископији је за поглавара Римокатоличке Цркве и његову пратњу приређена вечера. Папа је овом приликом Архиепископа Хризостома даривао мозаичном иконом Свете Недеље, а домаћин је њему поклонио икону оснивача Кипарске Цркве, Светих апостола Павла и Варнаве.

Извор: Митрополија црногорско-приморска