Сусрет делегације манастира Ватопед и Путина

26. новембра 2011 године у резиденцији предсједника Владе Руске Федерације, Владимир Путин се срео са члановима делегације светогорског Ватопедског манастира, која је била у пратњи Појаса Пресвете Богородице по Русији, игуманом обитељи, архимандритом Јефремом и монахом Нектаријем, саопштава Патријархија.ру, позивајући се на сајт Владе.

На састанку је био присутан предсједник Старатељског савјета Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин, чијим посредством је Појас два мјесеца боравио у Русији.

Владимир Путин је захвалио архимандриту Јефрему и Светом Киноту Свете Горе за дозволу да се једна од најпоштованијих светиња у православном свијету – Појас Пресвете Богородице достави у Русију. Према мишљењу предсједника Владе, то „показује и јача блискост између наших народа“.

Архимандрит Јефрем је истакао да су атонски монаси који су пратили светињу запањени жеђу коју је руски народ показао желећи да се поклони Појасу Пресвете Богородице. „Том појавом руски народ је показао колико је његова вјера дубока. Убијеђен сам да највећа сила ваше земље је та сила која повезује наше двије земље“, казао је игуман Ватопедске обитељи.

По ријечима оца Јефрема, већ је забиљежено неколико десетина чудесних случајева послије поклоњења Појасу Пресвете Богородице, о којима ће се након повратка светиње издати књига.

Извор: Митрополија црногорско-приморска