Сусрет министара Јеремића и Шијаковића са члановима Светог Архијерејског Синода СПЦ

Чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве су, у току редовне седнице, 22. јануара 2009. године, примили и разговорарали са министрима у Влади Републике Србије, господином Вуком Јеремићем, министром спољних послова, и господином Богољубом Шијаковићем, министром вера. У разговору је посебна пажња посвећена питању Косова и Метохије и заштити духовне и културне баштине Српске Цркве и српског народа на Косову.

Министар Јеремић је обавестио чланове Светог Архијерејског Синода о настојањима Владе Републике Србије да Косово и Метохија буду сачувани у саставу Републике Србије, као и о томе да је међународно право најјачи аргумент као сведочење наше Државе пред Међународним судом правде у одбрани интегритета Републике Србије.

Исто тако, министар Јеремић је упознао Свети Синод о следећим корацима правног тима Владе Републике Србије и Министарства спољних послова у заштити нашег народа и његових светиња на Косову и Меохији. На пријему је министар спољних послова истакао да је потребна синергија Цркве и Државе у овом тешком моменту за наш народ на Косову и Метохији, нарочито после формирања паравојне организације - Безбедносних снага Косова и подршке одређених европских и других држава тој организацији на територији Републике Србије.

У даљем разговору, посебна пажња је посвећена сарадњи са УНЕСКО-ом у обнови порушених храмова и манастира на Косову и Метохији.