Сусрет Митрополита Амфилохија и православних Архијереја у Аргентини

Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски и Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Г. Амфилохије је у одвојеним сусретима ових дана примио два православна архијереја у катедралном храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, сједишту Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије.

У петак, 17. августа, Митрополита је посјетио Епископ каракаски и јужноамерички Г. Јован (Руска Загранична Црква), а у понедељак, 20. августа, у посјети Митрополиту и нашем епархијском катедралном храму био је Митрополит Буенос Аиреса и цијеле Аргентине Г. Силуан (Антиохијска Патријаршија).

Митрополит Амфилохије је са својим гостима разговарао о данашњици и будућности Православља у Јужној Америци и могућностима заједничког свједочења православне вјере на овим просторима.

Руска Православна Црква на овом континенту има двије епархије са два епископа: Митрополита Платона (Московска Патријаршија) и Епископа Јована (Руска загранична Црква), оба са сједиштем у Буенос Аиресу, док Антиохијска Патријаршија има чак четири епархије: у Мексику (за Централну Америку и сјеверни дио Јужне Америке), у Буенос Аиресу (за Аргентину), у Сао Паолу (за Бразил) и у Сантјагу де Чиле (за Чиле), са четири епархијска архијереја и неколико викарних епископа.

Антиохијска Патријаршија са сједиштем у Дамаску, Сирија, од свих овдје присутних помјесних Православних Цркви, има најинтензивнији црквени живот и мисионарску дјелатност у Јужној Америци.

Извор: Митрополија црногорско-приморска