Сусрет Митрополита волоколамског Иларион са кнезом Лихтенштајна

По благослову Свјатејшег Патријарха московског и све Русије Кирила, Митрополит волоколамски Иларион, директор Оделења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, стигао је 16. новембра 2013.г. у Вадуз, престоницу кнежевине Лихтенштајн да би учествовао у раду међународног симпозијума  посвећеног сиријској кризи.

Првог дана по доласку у Вадуз Митрополит Иларион је посетио кнежевски замак Вадуц, где се сусрео са Кнезом Хансом-Адамом II Лихтенштајнским. Митрополит Иларион је монарху Лихтенштајна пренео поздраве и добре жеље Патријарха московског и све Русије Кирила. Митрополит је овом приликом поменуо своју недавну посету Либану и забринутост коју деле либански политичари-хришћани.

Ситуација са којом се сусрећу хришћани на Блиском истоку катастрофална је, рекао је директор Оделења за спољне црквене послове. У великом броју земаља региона у току је потпун прогон хришћана. Многи су убијени, а стотине хиљада људи је присиљено да напусте своје домове. На Блиском истоку, казао је Митрополит, вековима су хришћани живели суседски са муслиманима, али данас се ситуација променила, па су радикалне снаге избиле на површину. Ескалација радикализма је директан резултат спољне инвазије, изјавио је Митрополит Иларион. Он је, притом, навео пример Ирака, где је недавно живело 1,5 милиона верника, и Либије, где више нема хришћана.

Западни свет затвара очи на трагедију хришћанства у земљи где оно постоји већ две хиљаде година. Митрополит је позвао на строго придржавање препорука Европског парламента,  који је 2011. г. позвао западне силе да обезбеде економску и политичку подршку земљама на Блиском истоку, у замену за безбедносне гаранције хришћанске популације. Нажалост, резолуција је остала само на папиру, како каже Митрополит Иларион.

Извор: Московска Патријаршија