Сусрет Митрополита волоколамског Г. Илариона са Патријархом јерусалимским Г. Теофилом

Патријарх јерусалимски Г. Теофил III примио је 25. августа 2011. године Митрополита волоколамског Г. Илариона, председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, који је дошао у Свету Земљу у радну посету са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Кирила. Митрополит Иларион је пренео поздраве и подршку поглавара Руске Православне Цркве и захвалио се Патријарху домаћину на пажњи коју Јерусалимска Црква указује ходочасницима који долазе у великом броју у Свету земљу из Московске Патријаршије. 

Током разговора, који је трајао око два сата, јерарси су детаљно разговарали о  великом броју питања који се тичу билатералних односа између Јерусалима и Москве и највећих проблема свеправославног значаја.

У вези са ситуацијом са хришћанима на Блиском истоку, Митрополит Иларион је дао Патријарху јерусалимском текст  Саопштења Светог Синода Руске Православне Црквекоји се тиче пораста испољавања хришћанофобије у свету који је преведен на разне језике и у коме се истиче да Руска Црква са великом забринутошћу прати опасан развој политичке ситуације у неколико земаља Блиског истока.

Патријарх Теофил је захвалио председнику Одељења за спољне црквене везе, за информацију и пренео му је шта се дешавало на састанку поглавара Православних цркава Антиохије, Јерусалима и Кипра и представника Александријске цркве од 1. августа, у Јордану, на коме се разговарало о ситуацији на Блиском истоку. Поменуте Цркве  су успоставиле иницијативу поглавара Православних цркава Блиског Истока са задатком да осигурају блиску координацију регионалне међуправославне сарадње. О истим питањима ће разговарати поглавари Цариградске, Александријске, Антиохске, Јерусалимске и кипарске цркве на следећем састанку, који ће бити одржан 1. септембра 2011. године у Истанбулу.  

Патријарх Теофил III је замолио Митрополита Илариона да пренесе топле поздраве и најбоље жеље Патријарху московском и све Русије Г. Кирилу, притом је напоменуо да пажљиво прати жељу и залагање Његове Светости да промовише духовно буђење људи у Русији и другим земљама у оквирима јурисдикције Руске Православне Цркве. 

Извор: www.mospat.ru