Сусрет "Молитва за мир" у Бајракли џамији

По благослову Његове Светости Патријарха Иринеја, на позив Исламске заједнице Србије и културног друштва "Гајрет" сусрету "Молитва за мир" присуствовао је ђакон др Александар Прашчевић.

Говор ђакона Прашчевића, службеника Светог Архијерејског Синода у Одељењу за међуцрквене послове, доносимо у целости:

Поштовани поглавари и представници традиционалних Цркава и верских заједница, представници државе Републике Србије и иностраних дипломатских представништава, даме и господо, браћо и сестре,

Најпре желим да захвалим Исламској заједници Србије и културном друштву "Гајрет" за позив на молитву за мир, позив који су упутили Његовој Светости Патријарху српском Иринеју. Овим сте указали велику част и љубав Српској Православној Цркви, која се увек труди да пружи и узврати љубав свима без обзира на веру, нацију, културу и различита уверења.

Данас, сабрани у нади и љубави, а испуњени вером у Једнога Бога, сведочимо да смо деца Божја, посвећена очувању и развијању међусобног поверења, саосећања и узајамног давања у љубави, која нас зближује нашем Творцу и једне другима. Ово сабрање нам омогућује да учинимо још један корак у правцу мирољубивих и саосећајних односа између припадника традиционалних Цркава и верских заједница у нашој земљи, који су плод великог труда, како наших верских великодостојника, тако и верног народа. Наши пастири су дубоко посвећени бризи о својој пастви, али, истовремено, они негују мир и поверење с представницима и следбеницима других вера, ослањајући се на веру, наду и љубав.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј, служећи своју архипастирску службу као поглавар Српске Православне Цркве, користи се сваком приликом да нагласи да смо "сви створени по слици и прилици Божјој и да смо, самим тим, позвани да човекољубљем превазилазимо све постојеће разлике и да живимо у заједништву и међусобној љубави и поштовању". Искреност љубави Његове Светости према свима људима може се мерити речима које је изговорио у једној надахнутој беседи: "свима нама је Бог Створитељ и Отац".

Иако смо свакодневно суочени са многобројним искушењима, не смемо поклекнути и помислити да је мир некаква утопија или илузија. Не! Мир је насушна потреба, основа нашег постојања и развијања, услов живота и опстанка. "Ми сматрамо да је живот у миру и узајамном поштовању и прихватању између хришћана и муслимана, као и припадника других вера и култура, не само могућ, него је једини могућ управо у светлу вере", поручио је Епископ бачки Иринеј након једног сусрета са представницима Исламске заједнице Србије.

Једна од великих опасности нашег мира су немирни духови прошлости, која је тешка, понекад нам изгледа и претешка, али молитва за мир може ублажити тај бол и окрепити новом надом нас и наша будућа поколења како бисмо били мудрији и истинољубивији, јер, по речима Епископа захумско-херцеговачког Григорија, пружа нам се "нова шанса да надиђемо грехове прошлости, да се преобразимо и уздигнемо изнад њих, те почнемо из почетка на добрим темељима".

Искушења су свуда око нас, али наша љубав мора бити јака и постојана. Ветрови ће увек дувати, и то са свих страна, али имајмо увек на уму и у срцу речи Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија, који је казао да "бити хришћанин значи не само живети поред другог и просто га толерисати, него значи живети за другог, јер хришћанин у сваком човеку - независно од његове вере или нације - препознаје живу икону Божју и у њему љуби свог боголиког брата или сестру".

Искористио бих ову прилику да свима пожелим свако добро од Господа и да увек будемо сведоци љубави, јер "љубав дуго трпи, благотворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се, не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу, не радује се неправди, а радује се истини, све сноси, све верује, свему се нада, све трпи. Љубав никад не престаје, док ће пророштва нестати, језици ће замукнути, знање ће престати" (1. Кор. 13, 4-8).

Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!