Сусрет папе Фрање и канцеларке Меркел

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да ју је папа Фрања охрабрио да ради на очувању Париског споразума о клими, упркос повлачењу САД и да дели њен циљ "рушења зидова" између земаља, а не њиховом подизању. Меркелова је после 40-минутног разговора с поглаваром Римокатоличке цркве у Ватикану рекла да је информисала папу о агенди самита Групе 20 индустријски најразвијенијих земаља почетком јула у Хамбургу, а која претпоставља да свет жели заједно да ради и у којем нико не жели да гради зидове, него да их руши.

Папа Фрања је немачку канцеларку, како је рекла, охрабрио да се бори за опстанак међународних споразума, укључујући о климатским променама. Римокатолички поглавар је Ангели Меркел, исто као и америчком председнику Доналду Трампу, поклонио своју енциклику о животној средини, у којој се борба против климатских промена истиче као неодложна морална обавеза.

Ватикан је саопштио да је фокус разговора папе и немачке канцеларке био на борби међународне заједнице против сиромаштва, глади, тероризма и климатских промена. У саопштењу је наведено да су разговарали и о преминулом некадашњем канцелару Немачке Хелмуту Колу и "његовом неуморном раду на уједињењу Немачке и јединству Европе". Папа је упутио саучешће поводом смрти Кола, кога је назвао "великим државником и осведоченим Европљанином".

Извор: N1