Сусрет Патријарха Иринеја са премијером Цветковићем поводом враћања матичних књига Цркви

Данас је у Српској Патријаршији у Београду Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио у званичну посету делегацију Владе Републике Србије на челу са др Мирком Цветковићем, председником Владе, поводом враћања матичних књига које су одузете Српској Православној Цркви 1946. године.

Састанку су присуствовали Његово Преосвешетнство Епископ хвостански Г. Атанасије, Патријархов викар; протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијског Управног Одбора; г. Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу; и г. Небојша Брадић, министар културе.

После састанка, јавности се обратио Патријарх истакавши да је доста времена прошло од како су Српској Православној Цркви одузете матичне књиге, уз захвалност актуелној Влади која ће вратити тај сегмент српске културе, да буде на корист на првом месту верницима, Цркви, а затим и историчарима и свима онима који се баве геналогијама.

На крају је Председник Владе Цветковић нагласио да Влада Србије жели да исправи неправду која је учињена Српској Православној Цркви и свим црквама и верским заједницама када је 1946. године одузето двадесет хиљада матичних књига уз образложење да је неопходно да се књиге препишу. После више од шездесет година матичне киге ће бити враћене својим власницима.