Сусрет Патријарха српског и амбасадсора Израела

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, заједно са својим Викаром новоизабраним Владиком липљанским Г. Јованом (Ћулибрком),  примио је данас, 11. августа 2011. године, у опроштајну посету Његову Екселенцију Артура Кола Амбасадора Израела, као и његовог заменика г. Ејала Наора.

У срдачном разговору и евоцираним пријатним успоменама на протекли четворогодишњи мандат, Његова Екселенција је истакао и пар питања која се ипак нису решила током његовог бављења у Републици Србији.

Наиме, проблеми решавања повраћаја отете имовине која је припадала Јеврејској заједници, како у заједничкој тако и приватној својини, третирају се тек од 1945. године, мада је већи и значајнији део исте конфискован већ 1941. године.

Његова Светост је истакао да је неопходан заједнички глас по питању тражења правичног и трајног решавања нанете неправде свим грађанима Србије и заједницама понаособ, што Српска Православна Црква већ чини заједно са свим верским заједницама у Србији.

Друга тема коју су саговорници изнели јесте несрећна  јединственост Београда за време Другог светског рата, када су на територији самог града функционисала четири концентрациона логора у којима су били убијани Срби, Јевреји и Роми. Трагична јединственост града Београда јесте и у томе што је он једини град у Европи који нема Меморијални центар Другог светског рата.

Његова Светост је истакао да је потребно изградити такав Центар сећања на жртве Другог светског рата који би уједно био и образовни центар за поколења која долазе, е да се такве страхоте не би никада поновиле, а понављале су се због намерног занемаривања страдања Срба током Другог светског рата, као и страдања осталих народа.

Његова Екселенција је још једанпут истакао јасан и прецизан став државе Израела по питању непризнавања једностраног и сецесионистичког самопроглашења тзв. републике Косово. На то је Његова Светост изразио забринутост поводом последњих збивања која угрожавају безбедност ионако измучених Срба у преосталим слободним крајевима вековне српске колевке Косова и Метохије.

Његова Светост пожелео је одлазећем Амбасадору пуно успеха у новој дужности коју ће ускоро преузети, као и обиље здравља и сваког добра у личном животу.

Саопштење и фотографије доставља:

ђакон Александар Секулић
из Кабинета Његове Светости