Сусрет Патријарха српског г. Иринеја и Председника Републике Српске г. Милорада Додика

Предсједник Републике Српске г. Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејeм.

Предсједник Републике Српске истакао је да је сарадња институција Републике Српске и Српске Православне Цркве веома добра, и да постоји још начина и простора да се та сарадња прошири. Један од тих начина је да заједничким снагама држава и Црква убудуће више пажње посвете изградњи школа, дјечијих вртића и геријатријских центара.

С тим у вези, предсједник Додик је информисао патријарха Иринеја да се планира изградња и оснивање православних гимназија у Бањалуци, Требињу, Источном Сарајеву, Бијељини и Добоју. Предсједник Додик упознао је патријарха Иринеја и са политичком и економском ситуацијом у Републици Српској.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј казао је да се радује сваком доласку у Републику Српску, која, како је истакао српски патријарх, веома често свима бива добар примјер. Патријарх Иринеј је захвалио Предсједнику Републике Српске на односу које институције Републике Српске имају према Српској Православној Цркви, и подржао иницијативу оснивања православних гимназија у Српској.

Састанку Предсједника Републике Српске г. Милорада Додика и Патријарха српског г. Иринеја присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем.

Извор: predsjednikrs.net