Сусрет Патријарха српског и председника Јерменије

Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј примио је 5. априла 2011. године високу делегацију Републике Јерменије са Председником Сержом Саргсјаном на челу. Пријему су присуствовали и Епископ викарни хвостански Г. Атанасије, као и Његова Екселенција, Министар спољних послова, г. Вук Јеремић.

У срдачном разговору истакнуте су историјске, културне и духовне везе два народа. Значај подршке коју Република Јерменија даје својим чврстим ставом у вези са непризнавањем самопроглашене „државе Косово“, од немерљивог је значаја за нас. Званични Јереван има сличну ситуацију са облашћу Нагорно Карабаха у којој се налазе преко хиљаду манастира и цркава, од којих најстарије и најзначајније потичу из трећег века.

Немерљив је значај јерменске културе за светску позорницу, и са тог разлога неопходно је показати поштовање према овако великом народу, чије тековине представљају нешто чему треба стремити, а не игнорисати.

У топлом разговору, обећана је обострана помоћ на сваком доступном пољу које ће бити на корист оба народа чије везе трају већ вековима.

Доставља из Кабинета Његове Светости,
ђ. Александар Секулић