Сусрет поглавара Руске и Антиохијске Православне Цркве

У Патријаршијској и Синодалној резиденцији у Светоданиловском манастиру, 25. јануара 2014. године, Његов Светост Патријарх московски и све Русије сусрео се са Његовим Блаженством Патријархом антиохијским и свег Истока Јованом Х, који се налази у посети Руској Православној Цркви.

У прати Патријарха антиохијског су Митрополит акарски Василије, Митрополит триполиски Јефрем, Архиепископ филипопољски Нифон, архимандрит Филип (Јазиги), архимандрит Партеније (Алати), јерођакон Герасим (Кабас) и други.

Састанку су присуствовали и представници Руске Православне Цркве: Митрополит волоколамски Иларион, Епископ солнечногорски Сергије, Епископ орековско-жујевски Пантелејмон, архимандрит Алексије (Поликарпов), протојереј Николај Балашов, протојереј Игор Јакимчук, игуман Арсеније (Соколов) и ђакон Теодор Шулга.

Његова Светост Патријарх Кирил је честитао Патријарху Јовану Х његов избор за поглавара Антиохијске Цркве. Патријарх Кирил је том приликом казао да односи Антиохијске Цркве и Руске Православне Цркве имају дугу историју и да су поглавари Антиохијске Патријаршије често посећивали Руску Цркву. Током разговора руски Патријарх је поменуо посету Митрополита мексичког Антонија Руској Православној Цркви у време прославе 1025-годишњице  Крштења Русије и посету Епископа апамејског Исака. Такође је поменута и посета Митрополита волоколамског Илариона Либану поводом 25-годишњице усточења Архиепископа филипопољског Нифона, настојатеља Подворја Антиохијске Патријаршије при  Московској Патријаршији. Такође су поменуте и друге посете великодостојника обе Цркве.

Патријарх антиохијски и свег Истока Јован Х захвалио је поглавару Руске Православне Цркве и истакао значај напора Руске Цркве да помогне Антиохијској Цркви и да се среди стање у региону.

На крају званичн их разговора Патријарх Кирил је уручио члановима делегације Антиохијске Патријаршије пригодне награде Московске Патријаршије.

 Извор: Московска Патријаршија