Сусрет предстојатељâ источних патријаршија и архиепископа Кипра са председником Европске комисије

Предстојатељи Православних Цркава са Блиског Истока сусрели су се са Његовом Екселенцијом г. Жозе Мануелом Барозом, председником Европске комисије, 18. септембра 2012. године, у седишту Европске комисије у Бриселу. Патријарси Александрије и целе Африке Г. Теодор II, Јерусалимски Г. Теофило, и Архиепископ Кипарски Г. Хрисостом, представник Патријарха Антиохијског Г. Игњатија, у пратњи европског посланика г-ђе Роди Краца, бивше потпредседнице Европског парламента, поставили су горуће питање ситуације у Сирији и на ширем простору Блиског Истока, тражећи од држава-чланица Европске уније да заштите права хришћана, као и да допринесу успостављању мира и сигурности свих становника овог подручја. Током сусрета, часни предстојатељи су поднели заједничку иницијативу у вези са заштитом права хришћана.

Председник Европске комисије нагласио је да Европа помно прати развој ситуације и улаже сваки напор да се успостави мир на Блиском Истоку, напоменувши такође да је посетио многе арапске земље и са великом агонијом слуша о проблемима хришћанских заједница.

Посебно се осврнувши на александријску патријаршију, г. Барозо је похвалним речима говорио о континуираној двомиленијумској историји ''најстарије црквене организације у Африци''.

Такође, блажењејши архиепископ Кипра г. Хрисостом истакао је потребу да се институционализује сусрет предстојатељâ Православних Цркава Блиског Истока са представницима Европске комисије.

Највљени су и сусрети са другим европским званичницима, међу којима и са председником Европског савета г. Херманом ван Ромпејом.

Извор: www.romfea.gr