Сусрет Путина и Патријарха александријског и све Африке

 Током своје званичне посете Египту, руски председник Владимир Путин се у уторак састао са Патријархом александријским и све афричким Теодором II, са којим је водио разговоре о стању у тој области и о билатералним односима.

Председник је рекао да се нада успешној сарадњи са египатским хришћанима у борби за истинске моралне вредности и идеале. Господин Путин је истакао да Русија негује вишевековну традицију неговања посебних односа са људима различитих вера на основама међусобног поштовања.

„Знам да се садашња власт у Египту држи истих ставова. Ако сарађујемо на овај начин и ако промовишемо овај приступ у односима између народа и представника различитих вера, надам се да ћемо моћи да заједно наступамо у борби за наше заједничке моралне вредности и идеале“, изјавио је Председник Русије.

Господин Путин је казао да је о овом питању, као и о другим питањима, разговарао са египатским Председником Абдел Фатах ал-Сисијем.

Патријарх Теодор II је, са своје стране, изјавио да он са своје стране, са свештенством и вернима Александријске Патријаршије,  све чини како би осигурао да хришћани и муслимани у Египту живе у миру, додајући да Председник Египта исто то чини. „Ја сам уверен да ће доћи до напретка,“ рекао је Блажењејши.

Патријарх, који је Грк, захвалио је руском Председнику на развијању руско-грчких односа. „Алексис Ципрас, нови премијер Грчке, уважава Вас,“ нагласио је Теодор II.

Патријарх је такође рекао да се радо сећа оних година које је провео у Совјетском Савезу. „Нека Вам Господ подари здравље, срећу, напредак  и долгоденствије -  на многаја љета!“  - Блажењејши Патријарх је пожелео Председнику Путину на руском језику.

Извор: ОСР