Сусрет Владике Григорија и г. Патрика Ханиша

Епископ Захумско-херцеговачки и Приморски примио је у Епархијском дому г. Патрика Ханиша, другог секретара америчког Амбасадора и референта за верска питања при Амбасади Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини,. Након срдачне добродошлице, г. Ханиш је упознао Владику Григорија да је разлог његове посете Херцеговини сусрет са лидерима верских заједница у региону и упознавање са стањем, као и са проблемима и потешкоћама са којима се верске заједнице свакодневно сусрећу.

На самом почетку разговора, Владика Григорије је изразио незадовољство због неопрезног саопштења из Америчке Амбасаде поводом недавног инцидента у Требињу. Образлажући свој став, Владика Григорије је нагласио да у потпуности подржава слободу новинарства, али да се овде радило о крајњој злоупотреби те слободе. Наиме, говори мржње, клевете и лажи, уперене пре свега на црквене великодостојнике у једном континуитету, могу дјеловати разорно на вјернике и распирити осјећај несигурности и страха. И г. Ханиш и Владика Григорије су се сложили да су и новинарство а и Судство, које је једино легално средство којим човјек и заједница могу да се одбране од напада и говора мржње, на веома ниском нивоу.

Владика Григорије је такође рекао да од Међународне заједнице и Сједињених Америчких Држава очекује да убудуће правилно реагују и осуде све оне који својим говорима мржње, лажима и клеветама покушавају да узнемире грађане Босне и Херцеговине јер је то директно распиривање мржње између вјерских заједница и народа који живе на овом простору што је чин директне политичке дестабилизације ове земље. Ако се настави путем мржње, ова земља нема будућност, рекао је Владика Григорије.

Такође, Владика је рекао да ће у најскорије вријеме, о слабостима и домаће политичке сцене и Међународне заједнице, говорити са људима у најважнијим политичким центрима.

У закључцима овог разговора, и Владика Григорије и г. Ханиш сагласили су се, цитирајући Библију, да кућу не треба зидати на песку него на камену (Лк. 6, 48-49) и да им је очување мира унутар вјерских заједница и између народа у БиХ, приоритетан интерес. У том смислу ће се, у циљу побољшања односа и превазилажења проблема, наставити даља сарадња и пријатељски и коректни односи.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка