Свака шеста смрт у Србији у вези с пушењем

Свака шеста смрт у Србији повезана је с пушењем цигарета рекао је министар здравља Томица Милосављевић. Министар је на скупу „Дуван и трошкови здравственог система у Србији" казао да је 43 одсто узрока смрти од малигних болести повезано са дуваном и додао да не постоји безбедан ниво изложености дуванском диму. „У свету се 3,6 одсто друштвеног производа годишње губи због дувана. Радници који пуше су мање продуктивни од непушача и у просеку су годишње два дана више на боловању", навео је он.

Министар је додао и да су директна последица пушења по трошкове здравственог система чешћи и дужи боравци пушача у болницама. „Најадекватнија мера у контроли дувана је повећање цена, а подаци говоре да кад се цене цигарета повећају за десет одсто учесталост пушења се краткорочно смањује за 2,5 до 5 одсто, а дугорочно за пет одсто", рекао је Милосављевић. По његовим речима цигарете нема негативних ефеката због забарне пушења, а међу позитивним су мањи трошкови здравствене заштите, као и на одржавању објеката.

„Аргумент угоститеља да забраном пушења у ресторанима губе муштерије није тачан, јер ће тада њихови редовни гости постати непушачи који до тад нису долазили због дуванског дима", оценио је министар. Он је подсетио да су у Србији цигарете много јефтиније у односу на друге земље и навео да се годишње прода више од милијарду пакли.

Милосављевић је позвао све режисере и друге уметнике у Србији да забране пушење цигарета током позоришних представа.

Једнодневом скупу поред представника Министарства здравља присуствују и произвођачи дувана.

Извор: Бета