Сваки човјек нам је ближњи, свако створење нам је ближњи

Доња Горица Светом Aрхијерејском Литургијом коју је служио Његово Високо- преосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије, ломљењем славског колача и литијом која је опходила храм, прослављен је Ђурђиц, храмовска слава цркве Светог великомученика Георгија у подгоричком насељу Доња Горица. «Љубав која потиче од Бога, љубав која јесте Бог, љубав којом Бог воли нас и прије него што смо настали, а поготово кад смо настали, кад постојимо - та љубав нас позива да и ми Њему вратимо истом мјером, истом љубављу», рекао је Владика у архипастирској беседи. «Онолико колико Бог нас љуби, призвани смо да и ми Њега љубимо, јер кроз ту љубав Његову према нама и нашу према Њему ми познајемо да смо бића створена из љубави и за љубав», казао је Митрополит.

Он је казао да се ми љубећи Бога, учимо љубави према ближњима. «Тиме ми прихватамо ону другу заповијест: љуби ближњега свога као себе самога. Нема створења које не љуби само себе и које не брине само о себи. А ако волимо себе, онда смо призвани да истом таквом љубављу волимо другога, ближњега свога», објаснио је Митрополит Амфилохије. «Сваки човјек нам је ближњи, свако створење нам је ближњи. Том љубављу, којој смо се научили љубећи Бога, треба да љубимо и волимо једни друге. Чак по Јеванђељу, и то је оно што је својство наше вјере хришћанске, не само што смо позвани да волимо ближње као сами себе него нема веће љубави од оне да неко живот свој жртвује за ближње своје», рекао је Цетињски Архијереј.

«То је, уствари, мјера љубави. Таквом љубављу се Бог нама открива - таквом љубављу ми посвједочујемо да смо заиста Божји», закључио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска