И све ово што се данас збива је облачак који ће проћи

И све ово што се данас збива је облачак који ће проћи
И све ово што се данас збива је облачак који ће проћи
И све ово што се данас збива је облачак који ће проћи
И све ово што се данас збива је облачак који ће проћи

Свештеници Барског архијерејског намесништва служили су 11. јуна 2020. године свету Литургију у цркви Светог Николе у Улцињу. Светом службом Божјом је началствовао протојереј-ставрофор Слободан Зековић, архијерејски намесник барски.

Сабраном верном народу, који је испунио не само храм, већ и његову порту, обратио се свештеник Слободан Лукић, парох црмнички, који је, осврћући се на јеванђељску причу у којој Господ тумачи старозаветну заповест о односу мужа и жене, поручио да је срце орган богопознања, место где имамо најдивнији однос са Богом и да зато срце наше треба да чувамо.

Говорећи о онима који су отпали од Бога, а које је Господ, с обзиром да су одрекли Њега, препустио уму њиховоме, јереј Лукић је казао да се са њима дешава све најгоре, све врсте зала и греха. По његовим речима свети оци наше Цркве и целокупно наше предање, решење за једини исправан пут дали су у томе да наш ум спуштамо у наше срце, да се не гордимо ма колико мислили да имамо знања, мудрости, животног искуства, јер то, само по себи, није довољно уколико није нашло своје место у нашем срцу.

“То је оно што свети оци називају умно-срдачном молитвом и само тако ћемо бити на путу вршења Христове заповјести, које испуњавамо зато што је Он присутан у свакој својој заповијести. Испуњавајући те заповијести, ми се испуњујемо Христом, Он обитава у нашем срцу”, беседио је свештеник Слободан Лукић.

Он је нагласио да су такви били светитељи Цркве Божје, међу којима су и дивне светитељке које данас прослављамо: Света Теодосија Тирска и Преподобна мученица Теодосија Друга.

Подсетивши на опакога цара Јулијана Отпадника, наследника цара Константина који је донео слободу хришћанима, свештеник је казао да су у његово време бројни хришћани побијени. Указао је и на једно сведочанство из тог времена, када је дивни и велики светитељ Атанасије Александријски, који је и сам био прогањан од многих, па и од тог цара, рекао: Облачак проћи ће.

“Тако и ми памтећи те његове ријечи, све оно што се данас збива у епохи у којој живимо и служимо Богу, сва искушења која нападају, нијесу ништа друго него један облачак који ће проћи. Зато угледајмо се на светитеље Божје, на њихову вјеру, њихово трпљење, и молимо се Богу да нас удостоји да будемо вјерни служитељи Његови до краја нашега живота, да нас када дође у слави својој нађе спремне и готове на служење Њему”, закључио је у литургијској беседи свештеник Слободан Лукић.

Након одслужене Литургије присутнима се испред цркве Светог Николе у Улцињу обратио архијерејски намесник барски Слободан Зековић, који је говорио о актуелним дешавањима у Цркви.

Извор: Митрополија црногорско-приморска