Све већи јаз између богатих и сиромашних

Према извештају Међународне организације рада (ИЛО), јаз између најбогатијих и најсиромашнијих у свету повећава се упркос економскомрасту који је обезбедио отварање милиона нових радних места од 1990-тих до данас.

богати У истом извештају се такође закључује да треба извршити далекосежне структурне економске реформе. Међународна организација рада у свом годишњем извештају истиче да се не противи издашним примањима шефова предузећа која остварују велике резултате. Неједнакост у примањима је корисна када је реч о стимулисању талената, иновација и доброг рада - подсећа се у извештају.

богати Mеђутим, директор ИЛО Рејмонд Торес сматра да су претеране разлике у приходима контрапродуктивне и штетне по економију. "У ствари, доказано је да - када су разлике у примањима превисоке - друштво постаје нестабилно. То, на пример, показују истраживања о стопама криминалитета. Утврђено је да политика експанзије директног страног улагања и спољне трговине, битна за економски развој, губи подршку када средња и нижа класа сматрају да недовољно учествују у плодовима такве политике", каже Торес. У извештају ИЛО рада наводи се да разлика у приходима директора и просечног радника постаје све већа. У САД, на пример, шефови 15 највећих компанија зарађивали су прошле године у просеку 512 пута више него просечни радник. Тај однос је 2003. године износио један према 360. Сличан тренд забележен је у Аустралији, Немачкој, Хонгконгу, Холандији и Јужној Африци.

Tорес истиче да та огромна примања нису увек заслужена:"Истраживање показује да тренд пораста примања није увек у складу са резултатом рада. Све је већи раскорак између директорских плата и профита компанија којима управљају. То је одраз структуралних недостатака". Он је верен да би због тренутне финансијске кризе могло доћи до смањења разлика у приходима јер богатији појединици улажу у берзанске деонице чија вредност нагло пада. Међутим, он додаје да су у ранијим сличним кризама најтеже били погођени они са најмањим приходима. У извештају ИЛО упозорава се да претеране разлике у примањима угрожавају једну од најважнијих полуга привредног раста - потражњу робе. Такође се закључује да ће највећи терет финансијске и економске кризе претрпети стотине милиона људи који нису учествовали у доскорашњој економској експанзији у свету.

Извор: Блиц