Све више Афроамериканаца прихвата Православље

Отац Мојсије Бери, православни свештеник и парох при православној мисији Пресвете Богородице ”Радости свих нас”, у Еш Гроуву, у Монтани, почео је своју каријеру као протестантски свештеник, пошто је то била породична традиција која је потицала из 19. века. Онда, 1983. године он је посетио православну цркву у Атланти и био је толико дирнут да је одлучио да постане свештеник у Православној Цркви у Америци. Он је такође помогао да се организује удружење свештеника, научника и лаичких лидера који долазе у Детроит.

”Повезивање са православном традицијом повезује нас са најранијим хришћанским традицијама”, рекао је Бери. ”То значи да када су наши преци доведени овде као робови, они нису дошли само са скупом племенских обичаја. Они нису сви овде открили хришћанство. У ствари, многи Африканци су већ део древне хришћанске Цркве.”

То је посебно тачно за Африканце са коренима у источном делу континента, каже Лаике-Миријам Мисикир (50). Ауто инжењер из Ен Арбора, у Мичигену, Мисикир је из породице православних свештеника која се протеже неколико столећа уназад у Етиопији. У Детроиту Мисикир служи као ђакон испомажући свештеницима токомбогослуижења.

Братство Св. Мојсија Мурина је свеправославна непрофитна организација. Њена мисија је да проповеда Американцима дар Православља. У настојању да буду добри управитељи разноврсне благодати Божје"(1. Петр. 4,10), организација одржава годишњу конференцију која има за циљ да досегне оне који су имали неку везу са Православљем као и са афричким коренима Православља. Њена визија је да приближи Американце Исусу Христу.

Извор: ОСР (превод Информативне службе СПЦ)