Свечана академија посвећена Слободану Јовановићу

Његово Преосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије надахнутом беседом учестовао је синоћ на свечаној академији у Коларчевој задужбини у Београду поводом оснивања Фонда Слободан Јовановић. Фонд ће се бавити издавањем богате писане оставштине Слободана Јовановића као и упознавањем наше и светске јавности са животом и делом овог српског великана забрањеног и неправедно запостављеног предходиних деценија.

Слободан Јовановић, председик Владе Краљевине Србије у избеглиштву, председник Српске Краљевске Академије, ректор Београдског Универзитета, истакнути правник и историчар који је иза себе оставио преко 500 писаних једница, упокојио се 1958. године у изгнанству у Лондону.

По завршетку Другог светског рата комунистичке власти су Слободана Јовановића у одсуству осудиле на казну лишења слободе с принудним радом као и на губитак држављанства, политичких и грађанских права уз конфискацију целокупне имовине. Прошле године решењем Окружног суда у Београду Слободан Јовановић је рехабилитован, а одлуке комунистичког суда проглашене су ништавним.