Свечана академија поводом освећења новоподигнутог храма Светог мученика Јустина Философа и Преподобног Јустина ћелијског и врањс

У Саборном храму Свете Тројице у Врању, после бденија које је служено у Свеправославном центру ''Преподобни Јустин ћелијски и врањски'', одржана је Свечана академија.

Осим повода освећења новог храма, ова академија је имала и посебну симболику јер се у њој говорило о Преподобном Јустину ћелијском и врањском који је и крштен у овој великој светињи града Врања.

На почетку академије, присутне је поздравио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, који је бираним речима говорио о поводу окупљања у Саборном храму Свете Тројице у Врању, а затим је замолио Његово Високопреосвештенство Архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија да присутнима у Саборном храму говори о својим сећањима на Преподобног Јустина ћелијског и врањског. Саборни храм Свете Тројице у Врању, био је испуњен до последњег места и сви присутни су са изузетном пажњом пратили беседу Високопреосвећеног митрополита Амфилохија.

У веома надахнутој беседи, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је говорио о Преподбном Јустину ћелијском и врањском са пуно љубави као што се само може говорити о свом духовном оцу што је Преподбни Јустин био Митрополиту Амфилохију. Беседа се у целости може преслушати на сајту Радија „Искон" Православне епархије врањске www.radioiskon.org.

У уметничком програму Свечане академије, учествовали су: дечији хор Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' из Врања и деца веронауке при Саборном храму у Врању и наратор Мирољуб Стојчић, који је казивао изабране мисли Преподбног Јустина ћелијског и врањског.

Посебан печат вечерашњој академији дале су монахиње манастира Свети Стефан из Горњег Жапског, села у општини Врање из кога потичу преци Преподбног Јустина ћелијског и врањског.

Вечерашња академија била је увод у сутрашњи велики догађај Богоспасаване Епархије врањске - освећење новоподигнутог храма посвећеног Светом мученику Јустину философу и Преподбном Јустину ћелијском и врањском.

Извор: Епархија врањска