Свечана прослава Светог Саве у Јужној Африци

Српска Црквено-школска општина Свети Сава из Јоханесбурга и Светосавска школа која активно ради у оквиру ЦШО, свечано су прославили Савиндан у недељу 31. јануара 2010. године. Прослава првог српског Архиепископа и Просветитеља започела је празничном литургијом у храму св. апостола Томе коју је служио старешина храма архимандрит Пантелејмон, а наставила се дечијом приредбом у црквеној сали која је била испуњена до последњег места.

Професор разредне наставе Виолета Мариновић, која води школу Свети Сава у Јоханесбургу, отворила је дечију приредбу поздравивси све присутне и честитавши славу најавила тридесеторо деце који ће рецитовати стихове о светом Сави. Српска деца из Јоханесбурга узраста од 5 до 15 година рецитовали су песме о светом Сави заслуживши велике аплаузе многобројних парохијана. По завршетку приредбе сви заједно су отпевали Светосавску химну "Ускликнимо с љубављу светитељу Сави".

Гости прославе су били Његова Екселенција амбасадор Србије у Јужној Африци г. Горан Вујичић и православни свештеник из Атриџвила отац Фрументије који је заједно са оцем Пантелејмоном, присутном децом и домаћинима славе Миром Михајевић, Аном Ковачевић и Надом Ровчанин, пресекао славски колач и освештао славско жито. За домаћине Савинданске славе следеће године пријавили су се Предраг и Љиљана Делетић из Јоханесбурга.

Отац Пантелејмон је честитао славу верницима и поручио родитељима да им је за будућност највеће богатство да упознају своју децу са најмилијим српским дететом принцом Растком, да уче своју децу о Православној вери и упознају их са предивним ликом светитеља Саве. Отац Фрументије је поздравио све присутне и честитао славу, а амбасадор Вујичић је истакао велики значај и траг који је оставио свети Сава у српском роду.

За време славског ручка, председник Црквеног одбора Игор Маринковић, потпредседник Предраг Саровић и отац Пантелејмон су поделили 90 парохијских захвалница свим члановима Црквене Општине који су се у последњих неколико година истакли радом и помагањем наше цркве у Африци, пожелевши им да истрају на том путу и изразивши наду да ће се у будућности још више наших парохијана активно прикључити и доприносити раду, опстанку и напредовању једине српске православне ЦШО на афричком континенту.

На крају ове дивне духовне прославе и прелепог празничног дана, сви присутни су са молитвеним зељама отпевали "Многаја Љета", Његовој Светости Патријарху Српском Г. Иринеју, садашњим и будућим домаћинима славе, присутним верницима, амбасадору г. Горану Вујићићу, оцу Фрументију и његовим сарадницима и деци из њиховог сиротишта, парохијанима јужноафричке парохије, добротворима храма св. апостола Томе у Јоханесбургу и српској деци: Многаја Љета !