Свечани пријем питомаца у Патријаршијском двору

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, мјестобљуститељ Патријарашког трона, и Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије уприличили су 25. децембра 2009. године у Патријаршијском двору свечани пријем питомаца и старешина Војне академије, предвођених њиховим начелником Г. бригадним генералом др Младеном Вуруном.

Будући официри су прво посетили музеј Српске Православне Цркве у којем су имали прилику да освеже своја знања из разних периода историје нашег народа. Видели су разне повеље наших владара, плаштове, иконе, делове унутрашњих одаја старих православних храмова и др.

Испред свечаног улаза у Патријаршијски двор, генерала Младена Вуруну дочекао je владика Атанасије и спровео га, заједно са осталим уваженим гостима, у свечани салон, где их је дочекао Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је присутне упознао са богатом и дугом историјом Српске Цркве и њеног народа, почев од Св. Саве, преко Пећке патријаршије па све до 20. века и васпостављања Патријаршије. Изразио је велико задовољство и радост због посете садашњих и будућих српских официра.

Генерал Младен Вуруна се Митрополиту и владици Атанасију захвалио на великом доприносу који је Црква пружила у процесу реформисања и осавремењивања свеукупног образовног процеса у Војсци. Захвалио се и на уваженом месту и улози коју су припадници Војне академије имали у испраћају покојног Патријарха Павла.

У име питомаца Војне академије, Илија Смиљанић, председник Кадетског парламента, је Митрополиту Амфилохију уручио плакету - државни грб Републике Србије. Његове колеге су Епископу Атанасију уручиле државну заставу са посветом, а свештенику Јовану Бабићу захвалницу, рађену на кожној подлози. Митрополит Амфилохије је Генералу и вишим официрима поклонио плакету - грб Српске Цркве, а свима осталима по један фото-албум са сахране Патријарха Павла.

Потом су уважени гости обишли салу у којој се одржавају седнице Архијерејског Сабора и капелу Св. Симеона Мироточивога.

Свештеник Јован Бабић