Свечани сусрет хиландарских монаха са питомцима Војне академије из Београда

Први епитроп Царске Лавре Немањића манастира Хиландара, јеромонах Методије је у гостопримници уприличио свечани сусрет са питомцима Војне академије који су први пут у новијој историји у организованој посети овом средишту српске духовности. О. Методије је истакао велики значај који братство манастира Хиландара придаје припадницима српске војске, поготово питомцима војношколских установа. Пренео је велико задовољство браће монаха због доласка питомаца у Хиландар. Потврдио је да ће Немањићка задужбина на Светој Гори и надаље широм отворити врата питомцима и старешинама војних школа наше војске и тиме допринети развоју личности и врлина ових младих људи.

Ђакон Јован Бабић је, у име Преосвећеног Владике Г. Атанасија (Раките), председника Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке, званично захвалио о. Методију на немерљивом доприносу хришћанском васпитању и образовању будућих српских официра и предао му захвалницу Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке са потписом Преосвећеног Епископа Атанасија.

Заменик начелника Одсека за цивилно-војну сарадњу Војне академије, г. капетан фрегате Светозар Василески је рекао да га веома радује чињеница да се и у Војсци Србије озбиљније покренуо процес достизања највиших светских стандарда у погледу остваривања верских права и слобода од којих је могућност учествовања у васпитно-образовним активностима свакако једна од најважнијих. У име начелника Војне академије, генерал-мајора мр Видосава Ковачевића уручио је јеромонаху Методију књигу "Српска војска".

Овај мали свечани пријем је прерастао у вече духовних разговора. Питомци Војне академије су показали завидан ниво образовања и културе разговора тиме што су веома смисленим и озбиљним питањима подстакли хиландарске монахе да неколико сати отворено разговарају са њима о свим недоумицама које имају у погледу хришћанског усавршавања. На крају је о. Методије као добар домаћин уручио монографије Хиландара г. капетану фрегате Василеском са молбом да једну преда г. Министру одбране а другу Начелнику Војне академије. Сваком питомцу је уручио по једну књигу са благословом Свете Царске Лавре Немањића.

Ови дивни младићи су следећег јутра испунили простор под куполама хиландарске цркве како би се торжественом Литургијом опростили од својих домаћина, хиландарских монаха. На њихова места су пристигле њихове колеге питомци млађих година студија.

ђакон Јован Бабић