Свечани завршетак школске године за православне катихете у Архиепископији београдско-карловачкој

Литургијским сабрањем у храму Св. Василија Острошког на Бежанији молитвено је окончана школска 2008/2009. година. Вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке, предвођени Његовим Преосвештенством Епископом хвостанским Атанасијем, председником Одбора за верску наставу и другим члановима овог црквеног тела које прати и подржава извођење верске наставе у државним школама на територији града Београда, на овај начин су узнели благодарне молитве Богу за успешан рад са децом протекле године. Велики број вероучитеља се и причестио.

После Св. Евхаристије је одржан састанак са катихетама. Преосвећени Владика Атанасије је у своме обраћању подсетио вероучитеље да су дужни да се непрестано усавршавају како на пољу академске стручности, тако и на пољу мисионарске делатности Цркве. Захвалио се свима на несебичном труду који су уложили протекле године и обећао да ће Катихетски одбор Архиепископије од јесени још више подржати вероучитеље кроз редовније посећивање школа и упознавање са проблемима на које катихете наилазе у свом раду.

Ђакон Ненад Илић је присутне подсетио која је улога вероучитеља у државним школама и какав и колики допринос веронаука може да пружи детету у образовном процесу. Ђакон Илић је објаснио на који начин се могу користити сва савремена помагала у извођењу верске наставе. Посебна је пажња посвећена корелацији веронауке са другим школским предметима о чему ће се од следеће школске године водити већа брига. Ђакон Ненад је упозорио вероучитеље да са друге стране не смеју никако заборавити да они сведоче Христа који је увек нов, актуелан и неисцрпан.

Протојереј-ставрофор др Радомир Поповић је колегама говорио о изузетној важности личности вероучитеља поткрепљујући то дивним примерима из хришћанске прошлости. Навео је Св. Јустина Мученика Философа, кога Црква данас молитвено слави, као један од узора вероучитељима.

На крају је Преосвећени Владика Атанасије поклонио сваком катихети по једно Свето Писмо Новога Завета и материјал који ће вероучитељи користити у новој школској години.

ђакон Јован Бабић