Свечано обележавање недеље Православља на Петом континенту

АустаралијаНедеља Православља обележена је и свеправославним вечерњим Богослужењем у сиднејском насељу Мериквил у грчком храму Светог Николе где су служили Њ.С. Архиепископ Стилијанос, Њ.П. Епископ Серафим и Њ.П. Епископ Иринеј, уз саслужење преко четрдесет ђакона и свештеника из свих јурисдикција.

Аустралија У својој беседи Њ.С. Архиепископ Стилијанос поменуо је како сви долазимо из различитих јурисдикција, свако говорећи својим језиком а разумемо се једним заједничким језиком - Православљем. Грчки Архиепископ је у својој беседи говрио и о светској неправди на Косову и Метохији, "земљи натопљеној мученичком крвљу православних Срба".

Аустралија За њим је беседио Њ.П. Владика Иринеј који је говорећи о иконама и људима који су иконе самога Христа, а он истинска икона самога Бога живога, то поредио са Косовом као метафизчким појмом срца, који је далеко изнад пуке географије. Владика Иринеј је ову аналогију поредио са иконом "Христос - земља живих", јер, како рече Преосвећени Владика Иринеј: "Сви ми живимо у Христу, и као што се ту делови не могу одстранити, тако се ни Косово и Метохија не могу одстарнити од Србије. Јер то је за нас духовни концепт а не само физичка локација."

Недеља Православља у храмовома СПЦ у Аустралији и Новом Зеланду

АустралијаУз похвалну песму Нерукотвореном Образу Господњем, коју је о.Љубо укратко представио верном народу на торжественој литургији Св.Василија Великог, Прва недеља поста - Чиста или како је још Црква означава, Недеља православља, свечано је прослављена и у Велингтону, главном граду Новог Зеланда.

Храм Светог Саве одисао је молитвеним расположењем са уочљивом радошћу и тугом на лицу благочестивог народа. Радошћу, јер је према прочитаном Еванђељу по Јовану, Глас Спаситељев довољан да отвори, осветли и очисти свако срце људско које га чује попут Натанаиловог као и победом над иконоборцима који су намеравали да помуте разум и савест ревносних хришћана од којих многи своју веру мученички потврдише. Тугом, јер услед свих радости које нам близина Божија доноси, додатне молитве за страдални народ на Косову и Метохији изазивају страх и бол пошто део Цркве Христове страда, а са њом и цела Црква и сам Христос поново са нама и због нас.

По заамвоној молитви кренуло се у литију у којој је дванаесторо деце предвођено пастиром понело по једну икону исповедајући веру отачку и доливајући кап уља на у кандило вере које гори и на овим најудаљенијим просторима од матице.

Нека је слава и хвала Свемогућем Богу са којим су се у овом дану на најприснији начин срели и четрдесетак причасника у нашем светом храму.

Извор: Епархија аусталијско-новозеландска