Свечано отворена Годишња изложба радова студената Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију

Са благословом и у име Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ Г. Атанасије, викар Патријархов, отворио је 15. јуна 2010. године у просторијама Високе школе - Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду годишњу изложбу радова студената ове црквене високошколске установе, акредитоване од стране Министарства просвете. Отварању изложбе су присуствовали Његово Преосвешетнство Епископ диоклијски и игуман острошки Г. Јован, председник Савета Високе школе - Академије СПЦ, професори, студенти, представници Министарства вера и просвете Републике Србије и града Београда, као и многи културни и јавни радници српске престонице.

Декан протојереј-ставрофор др Радомир Поповић пожелео је добродошлицу свима и указао да је марљивост професора и студената исказана представљеним радовима, те да је ова изложба као жетва, показатељ умножавања таланата на овој црквеној школи, која већ годинама доприноси духовној и култури уопште у Београду и Србији, али и шире, што доказују бројне изложбе у свету.

Епископ Атанасије, отварајући изложбу, нагласио је да доноси Патријарашке благослове Његове Светости Патријарха Иринеја, који је оправдано био спречен да присуствује отварању изложбе. Затим је Владика похвалио Високу школу - Академије СПЦ што својим радом сведочи Христа у свету - иконама које показују да је Оваплоћени Бог наш спаситељ и утешитељ дошао у телу да се покаже и као човек Васкрсне како би победио смрт.

Приликом отварања изложбе Владика Атанасије је, у име Патријарха Иринеја, предао орден Светог Саве другог реда, који је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве доделио за љубав према Мајци Цркви и посебан допринос на пољу образовања као велики доброчинитељ Високе школе - Академије СПЦ Хаџи Драгољубу Стојановићу - Никцу. Декан је упознао све присутне са чињеницом да је г. Стојановић даривао библиотеку Високе школе са 2000 наслова на свим светским језицима, пошто је изузетан познавалац библистике и библијске географије и историје. У току свог вишедеценијског рада у Египту и Јорадну, Хаџи Драгољуб је петнаест пута посетио Свету Земљу, а његовом оцу је орден Светог Саве доделио Епископ Јосиф.

На овај начин Црква је показала своју делатну љубав према људима који улажу свој випшедеценијски труд и рад у млађе нараштаје. Хаџи Драгољуб је на крају свечаности захвалио Декану, Владики Атанасију и Владики Јовану, а надасве Патријарху српском Г. Иринеју и Светом Архијерејском Синоду и рекао да он наставља тамо где је његов отац стао, а да се трудио да своје потомство васпита у духу српског задужбинарства.

Изложба је доказ рада на Високој школи - Академији СПЦ, на оба акредитована студијска програма Обнова и чување и Црквених уметности. Представљене су иконе, фреске, мозаици и вајарски радови, а посебну пажњу јавности су привукле обновљене иконе из манастира Крке (из XVII века), музеја Српске Православне Цркве и позлаћени рамови из Богородичине цркве у Земуну.